7 Ayda Neler Yapıldı?

 Depremin Yaraları Adıyaman’da Nasıl Sarıldı?

  Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’da 8 bin 387 vatandaş hayatını kaybetmiş binlerce vatandaş da yaralandı. Depremlerde yıkılan veya acil yıkılacak; 8 bin 282 bina, orta hasarlı 4 bin 629 bina ve toplam 33 bin 112 bina yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak kayıtlara geçmişti. Hafif hasarlı binalar ile birlikte Adıyaman’daki yapıların yüzde 68’i depremden etkilenmişti. Asrın felaketinin ardından 7 ay gibi bir süre geçti. Adıyaman’da depremlerin ardından neler yapıldığını vatandaşlar anlattı.

  “Hayat Zorlaşmaya Devam Ediyor”

  Mazhar Korkmazcan, “Doğma büyüme Adıyamanlıyım, depremzedeyiz. Adıyaman depremden sonra nasıl değişti diye sorarsanız çok şey değişti. Adıyaman’daki çevremiz arkadaşlarımızın birçoğu yok. Çoğu depremde vefat etti. Birçoğu da Adıyaman’dan gitmiş. Devletimizin Adıyaman’a çok fazla bakmadığını inanıyorum, böyle düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın geldiği gezdiği yerlerin prefabrik evlerin televizyon, klima her şey full ama Cumhurbaşkanımızın gitmediği gezmediği yerlerde birçok eksikler var. Onları dile getirecek olursam, Halk arasında olan ağır hasarlı binaları orta hasara çevirip ev sahipleri tekrardan oturmuyor, kiracılara veriyor onu birde yüzde 300, yüzde 400 zam ile kiracılara veriyorlar. Ben kiracıyım depremden sonra 3 defa benim evime zam geldi. Artık dayanacak gücümüz kalmıyor bizim. 7 ay’da halen değişmeye devam ediyor. Hayat daha da zorlaşmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“7 Ay Geçti Üzerinden Değişen Hiçbir Şey Yok”

   Adıyaman da öğrenci olan Mehmet Toprak,”7 ay gibi uzun bir süreçte hiçbirşey değişmedi hala enkazlar ve yeni yıkılan evler duruyor.Adıyaman’dan dışarıya çıktım 3 ay olarak en azından Adıyaman düzelmiştir dedim ve 3 ay sonra tekrar Adıyaman’a geldiğim zaman her yer aynıydı ve 7 ay geçmesine rağmen hiçbirşey değişmedi hala aynı ağır hasarlı binalar daha yeni yeni yıkılmaya başlıyor.Bu durumdan ben şikayetçiyim çünkü depremden ölmeyen insanlar bu sefer tozdan etkilenecekler kimse şu an evlerinin kapısını penceresini açamıyorlar” dedi.

“Şehir Merkezinde Çok Fazla Toz Oluyor”

   Adıyaman da öğrenci olan Berat ve İbrahim ise,”Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor ama yıkım çok olduğu için yetersiz geliyor insanlara ama çalışılıyor.Konteyner kentler kuruldu esnaflara yardımcı olmaya çalışılıyor. ”Şehir merkezinde çok fazla toz oluyor sürekli özellikle çalışma saatlerinde rüzgarli havalarda çok boğucu ortam oluşmaya başlıyor.Özellikle motor sürücüleri ve vatandaşlar etkileniyor.Çalışmaları yeterli konteyner kentler hala kurulmaya devam ediliyor.Çalışmalar bir anlamda güzel sürüyor.”ifadelerine yer verdi.

“7 Ayda Adıyaman da Hiçbir şey Değişmedi”

   Adıyaman da yaşayan Ebubekir Kara da, “7 ayda Adıyaman’da hiçbir şey değişmedi. İnsanlar değişmedi. 1+1 eve 6.500 TL kira istediler insanlara artık parayı ver gerisine hiç karışma derdindeler. Benim kendi evim yıkıldı şu anda ortadayım konteynere yazıldım. 2 defa gittim kira parası aldığım için devlet tarafından sistem kapandığı için konteynerden faydalanamıyorum. Çoğu insanların evi sağlam olmasına rağmen konteyner almışlar ve kendi evlerini kiraya vermişler. Bizim gibi insanlarda sokakta kalmış. Benim evimi yıkmışlar ben ortada kalıyorum. Buna bir çare bulmaları lazım. Fakirlerin derdini soran kimse yok. AFAD’a diyorum ki bana kira yardımı vermişssiniz ben bana yatırılan ay kadar faizi ile ödemek istiyorum ama bana bir konteyner verin ama vermiyorlar. Kira fiyatları yüksek olduğundan devletin bana verdiği kira desteği yeterli olmuyor” şeklinde konuştu.

“Adıyaman da hiçbir şey olmuyor”

Adıyaman’ın sahibi yok diye sitemde bulunan Mustafa Arslan, ”Devlet 1 yıla kadar herşeyi bitireceğiz ama 7 ay geçmesine rağmen hala eskisi gibi yerinde duruyor. Adıyaman da hiçbir şey olmuyor. Belki Malatya’da yapıyorlar Kahramanmaraş’ta yapıyorlar ama Adıyaman’ın sahibi yoktur. Bizleri de yok ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Emine Tütün – Bilgen Duran