Adıyaman’ın Eski Görüntüleri Yurda Döndü
Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in 1953-1970 yılları arasında Nemrut Dağı, Arsemia Ören Yeri ve Eski Kâhta Kalesi başta olmak üzere çeşitli arkeolojik çalışmalar gerçekleştirdi. Dörner’in o dönem çektiği arkeolojik ve günlük yaşamı içeren fotoğraflar Münster Üniversitesi Küçük Asya Araştırmalar Merkezi’nde yıllarca saklandı. Fotoğraf arşivi Almanya Gerda Henkel Vakfınca finanse edilerek dijitalleştirildi. Dijital arşiv Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dijital fotoğraflar Adıyaman Müze Müdürlüğü’nde muhafaza edilecek. Dijital fotoğrafların teslimi için Adıyaman’da program gerçekleştirildi.
Kültürel Miras, Coğrafyaya Değil Tüm İnsanlığa AittirDijital fotoğrafların teslim töreninde konuşma gerçekleştiren Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, “Adıyaman adına önemli bir adım olan bilimsel birlikteliğin, bu güzel teslimat merasiminde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bulunduğumuz bu coğrafya insanoğlunun toplumsal yaşama başladığı en eski en önemli coğrafyalardan bir tanesidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her köşesi bu medeniyetlerin eserleriyle dolu olan bir coğrafyadayız. Dünyada en erken dönemden beri arkeolojik çalışmaların yapıldığı birkaç coğrafyadan bir tanesinde bulunuyoruz. Tarihsel olarak medeniyetlerin hepsinden birazını özünde bulunduran eserler ortaya çıkmıştır. Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner, profesyonel akademik kariyerinin büyük bölümünü bu bölgeye adamış, bu bölgenin bilinirliğinde önemli rolü olmuştur. Buradaki çalışmalarının yansıtıldığı fotoğraf arşivinin teslimi için buradayız. İnsanların oluşturduğu kültürel miras, sadece coğrafyaya değil tüm insanlığa aittir. Buradan istifade etmek, tüm insanlığa sunmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Ziyaret ve Fotoğraflar Büyük Değer TaşımaktadırKarl Dörner ve vakfın çalışmalarından bahseden Almanya Gerda Henkel Vakfı Başkan Yardımcısı Dilek Çobanoğlu da, “Geçmişte Münster’den Adıyaman’a bir yol, dostluk ilişkisi yaşanmış. Oluşan ilişkiyi bütün öncülerimizle birlikte görev edinerek bağı daha da güçlendirmeyi diliyoruz. Dörner’in kariyeri boyunca ilgi alanı Helenistik Kommagene Krallığı olmuştur. Kommagene’ye 1938’den sonra yaptığı ilk araştırma gezisi yaptıktan sonra 1951’de Nemrut Dağı’nda Kommagene kralı Antiochos Theos’un ünlü mezar alanının araştırılmasına devam etme planı ile geri döndü. Nemrut’a giderken yeni keşfe denk gelse de aklı hala Nemrut’taydı. Arsemia’daki yerleşim için saha çalışmalarını kabul etmiş ve iki alandaki alışmalar 1953 yılında başlamıştır. Buralarda tarihe ışık tutan yerleşmeleri araştırmıştır. Dörner ve ekibinin diğer ören yerlere yaptığı ziyaret ve çektiği fotoğraflar büyük değer taşımaktadır. Çünkü bölgedeki arkeolojik araştırmalar 1960’lardan sonra büyük ölçüde durmuştur” ifadelerine yer verdi.
Haber: Emine TÜTÜN