Adıyamanlı Öğrenciler, Depremden Dolayı Sınavdan İstedikleri Sonucu Alamadı

6 Şubat merkezli depremlerin ardından, Adıyaman’da birçok alanda olduğu gibi okullar ve eğitim kurslarının hasar almasıyla birlikte, eğitim hayatında aksaklıklar yaşandı. Özellikle sınava hazırlanan üniversite adayları, depremden sonra yaşadıkları sorunların sınav sonuçlarını etkilediğini dile getirdi. Adıyaman’da, YKS’ye giren öğrenciler sınav sonuçlarıyla ilgili Gözde TV’ye şu değerlendirmelerde bulundu.

“YAŞADIĞIMIZ DEPREMDEN DOLAYI, SINAV SONUCUMUZ BEKLEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI”

Öğrenci Melih Çelik sınav sonucunu değerlendirirken; “İlk oturum olan TYT’de 52, ikinci oturum olan AYT’de 30 netim vardı. Geçen sene tercih yaptığım için sıralamam 300 binlerden 450 binlere geriledi. 2 yıllık sağlık bölümlerini düşünüyorum. Dershaneye gidiyordum ama depremden sonra dershaneyi bırakmak zorunda kaldığım için AYT sınavım beklediğimden kötü geçti.”

Öğrenci Abdulkadir Şirin ise, “Sınav sonucum hiç iyi değil. Çünkü aynı zamanda üniversite öğrencisiyim ve polislik için sınava girdim. Ancak sanırım polislik için de puanım yeterli değil. Sınava aylar kala çalışmayı düşündüm ama deprem olunca sınav sonucum hiç açıcı değil. Bundan sonraki süreçte okuduğum Tıbbi Sekreterlik bölümü için KPSS’ye çalışacağım. Çünkü bu sene KPSS’den alımlar iyiydi” dedi.

Öğrenci Muhammet Fırat da, “Altınşehir Anadolu Lisesi’nden bu sene mezun oldum ve YKS sınavına girerek güzel bir sonuç aldım. Sıralamada 11 bindeyim. Deprem olmasaydı daha güzel bir sıralamaya girebilirdim ama kaderimizde bu da varmış. Yine de aldığım sonuçtan mutluyum. Aldığım puan ile Tıp Fakültesi’ni tercih etmeyi düşünüyorum. Üniversite tercihlerinde kazanacağım şehre gitmek, oraya ayak uydurmak zorlasa da yaşadığımız depremden sonra bire süre Ankara’da kaldığım için orada yurtta kaldım ve üniversite hayatı yaşadım. Bu nedenle biraz daha tecrübeliyim. Sınava giren öğrencilerin ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. Depremde vefat eden birçok arkadaşlarımın, öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın emeklerine sağlık diyorum. Son zamanlarda yaşadığımız şeyler ibretlik bir olaydı. Depremden önce sadece eğitimi düşünerek iyi bölümlere yerleşmeyi düşünürken şu an sadece ana odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ailemi gururlandırdığım için de çok muyluyum. Hocalarım ve arkadaşlarım da çok mutlu, emekleri geçti” şeklinde konuştu.

Diğer üniversite adayı Muharrem Turhan, “Depremden sonra çok odaklanamadığım için beklediğimden kötü geçti. Pilotaj bölümünü düşünüyorum ama aldığım puan ile bu bölüm gelmeyeceği için büyük bir ihtimalle Tıp Fakültesi’ne gideceğim. Sanırım üniversiteye gittikten sonra ise yaşam standartları biraz zor olacak. Zaten ekonomi çok kötü ve Dolar ve Euro’nun halini görüyoruz. Euro, 30 TL oldu. Halimiz ne olacak bilmiyoruz” diye konuştu.

Öğrenci Beyza Tekbaş, “Sınava girdim, sonucumu daha iyi bekliyorum ama öyle olmadı. Sınava 1 saat daha hazırlanacağım. Depremden sonra birçok il değiştirince sınava odaklanmak biraz zor oldu. Bu nedenle uyum sağlamakta ben de zorlandım. Ben de aslında Pilotajlık istiyordum ama bu bölüm biraz yüksek puan istediği için Tıp Fakültesi’ni düşünebilirim” ifadelerine yer verdi.

YKS tercih süreci ise 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.