Avrupa’nın Farklı Ülkelerinden Gelen Basın Mensupları Adıyaman’da

   Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın düzenlemiş olduğu etkinlikte, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen 19 Basın Mensubu'na Adıyaman ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin tarihi ve turistik yerlerini görerek dünyanın birçok yerinde tanıtmayı hedefleyen Gazeteci, Radyocu, Blogger, Web Site Yöneticisi gibi birçok Basın Mensubu, önce Elazığ,Malatya sonra da Adıyaman’ı ziyaret ederek bu şehirlerin destinasyon merkezlerini resmettiler. Basın mensupları, Adıyaman’da Perre Ören Yeri, Nemrut Dağı, Karakuş Tepesi, Cendere Köprüsü gibi birçok yeri ziyaret ettikten sonra Adıyaman İsias Otel’de düzenlenen harfane gecesiyle buradaki etkinliklerini tamamladılar. Bu etkinliğe öncülük eden Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ahmet Günaydın düşüncelerini şu şekilde dile getirdi:

   Bu etkinliğin Adıyaman’ın turizmine katkı sağlayacağını düşünüyorum

   ‘‘Biz Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı ile iş birliği halinde, Avrupa’nın ve Dünya'nın farklı ülkelerindeki, Gazeteci, Blogger, Web Site Yöneticileri, İnfluencer,Televizyon ve Radyo Yazarlarını ağırlamak istiyoruz. Şimdiden 19 kişi geldi. Almanya, Fransa, İngiltere, İsveç, Romanya gibi Avrupa’nın birçok ülkesinden pek çok insan geldi. Biz Adıyaman’daki turizm destinasyon merkezlerimizi gezdirdik. Gelen kişilere detaylı bilgi ve gerekli materyalleri verdik. Şu anda ise bir harfane gecesi düzenliyoruz. Çünkü gelen kişilerin burada eğlenmelerini de istiyoruz.

    Çiğköftemizi, özellikle coğrafi işareti olan narımızı ve üzümümüzü ikram ettik. Umarım, kendi ülkelerine gittiklerinde, ülkemizi ve ilimizi tanıtacaklardır.Ayrıca daha fazla turist; Nemrut Dağı, Cendere Köprüsü, Arsemia, Perre Ören Yeri, Roma Çeşmesi ve diğer Ören yerlerini ziyafet etmek için gelecekler. Bunun Adıyaman’ın turizm sektörüne katkı sağlayacağını düşünüyorum. İnşallah etkinlikler çeşitlenir ve daha fazla kişiyi ağırlarız’’dedi.

  Etkinlikte yer alan, Yabancı Basın Mensuplarından iyi tanınan ve sevilen Makedonyalı  Gazeteci-Editör Dime Ratajkoski, konuyla ilgili duygularını şu şekilde dile getirdi:

    Geçmişte Atalarımızın neler yaptığını ve buranın tarihini öğrenmek için geldim

   ‘‘Ben gazeteciyim ama aynı zamanda da tarihçiyim. Bu nedenle, diğer ülkelerde ne tür arkeolojik eserlerin olduğunu bilmek istedim. Aynı zamanda karşılıklı iş birliği de yapmak istedik. Çünkü, bizim yerimizde kalmamamız lazım. Başka yerleri görüp gezmemiz lazım ve buraları kendi ülkemizde de tanıtıp buraya turist göndermeyi hedefliyoruz.

   Nemrut Dağı Dünyaca ünlü bir yer. Biliyorsunuz ki, Kommagene Kral Antiochos’un anne tarafının Makedon olması bizi buraya çekti. Biz de bir Makedon olarak geçmişte, atalarımızın neler yaptığını, nerede yaşadığını, fikirlerinin nasıl olduğunu bilmek istedik.

   Gizemli ve büyük bir tarih var burada

   Buradaki süremiz kısıtlı olduğu için birçok ören yerlerini göremedik. Cendere Köprüsü’nü, Yeni Kale’yi uzaktan gördük, buralar Roma İmparatorluğu döneminde çok önemli yerler. Aynı zamanda, burada Osmanlı ve Selçuklular tarafından birçok eser bırakılmış. Bu eserlerin de tümünü görmek istiyoruz. En çok da buranın mutfağını beğendim, gerçekten gastronomi anlamında Adıyaman mükemmel bir yer. Buraya tekrar gelmek isterim. Gizemli ve büyük bir tarih var.Şu an iş amaçlı olarak geldim ama daha sonra geldiğimde buraya uzun bir süre ayıracağım.

   Burada çektiğim belgeselleri, kanalımızda yayınlayarak katkı sunacağız

   Aynı zamanda belgesel hazırlıyorum. Elazığ ve Malatya’yı gördükten sonra, Adıyaman’da Nemrut Dağı’nı ve bazı ören yerlerini gördük. Burada çektiğim belgeselleri kendi TV kanalımızda yayınlayarak bu bölgeyi ve ülkenizi tanıtmak için büyük katkı sunacağız’’ dedi.

Haber: Şeriban Özçakmak