Bakan Soylu: “Adıyaman’da, enkazın yüzde 74’ü kaldırıldı”

Adıyaman Valiliği Konferans Salonu’nda yer alan Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıdan sonra yaşanan depreme ilişkin yapılan ve yapılacak olan çalışmaları açıkladı.

“Toplu iftar noktalarımızda her gün 1 milyon 600 bin insan iftar yapmaktadır”

Soylu, Adıyaman’ olarak geldiğimiz noktada, depremin 55. Gününde şu ana kadar geçici barınma alanında 5823 konteyner kurulduğunu belirterek, “Adıyaman’da depremzedeler,  kurulan konteynerlerın önemli bir bölümüne yerleştirildi, bir bölümüne ise yerleştirme devam ediliyor. 87.500 çadır kuruldu ve çadır kentlerimiz de var. Bu çadır kentlerimizde yerleşmeler ihtiyaçlar gözetlenerek devam etmektedir. Hem Sivil Toplum Kuruluşları hem Kamu Kurum ve Kuruluşları hem Belediyeler, özellikle gerek konteyner kentlerde gerek çadır kentlerdeki, beslenme, aş ve depremzedelerimizin bu ihtiyaçları karşılanması konusu da anı anına takip edilmektedir. Sadece AFAD’IN koordine ettiği gıda kolisi dağıtımı, tüm deprem bölgesinde 2 milyon 884 bindir. Vatandaşlarımızın getirdikleri yardım var, Sivil toplum Kuruluşlarının dağıttıkları yardım var, Belediyelerin yardımları var. Bütün bunlar bu yardımlarına üzerine yapılan farklı bir ilavedir. Sadece çadır kentlerimizde, çadırlarımızda, konteyner alanlarımızda ve toplu iftar noktalarımızda her gün 1 milyon 600 bin insan iftar yapmaktadır” dedi.

“637 bin çadır ve 46 bin 672 konteyner kurduk”

Soylu, 342 alanda toplam 637 bin çadır kurulumu gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 25 gündür çadır alanlarında farklı bir noktaya geçtiklerini belirterek, “Bireysel kurulan çadırlar, öbek öbek kurulan çadırlar veya çadır kentlerde, hem düzenleme yaparak bir sitem içerisine getirmeye çalışıyoruz hem de sağlıklı bir şekilde altlarını panellerle döşüyoruz. Depremin ilk günlerinde kurulan bazı çadırların yerine yeni çadırlar kuruyoruz. Bunun yanı sıra, 54 alana da şu ana kadar 76 bin 862 konteyner hazırlığı yapıldı ve toplam 46 bin 672 konteyner kuruldu. Bundan bir ay önce, 2 ay içerisinde 100 bin konteyner kuracağımızı söylemiştik, bu hedefimizi aynen devam ettiriyoruz ve şimdi hedefimizi biraz daha arttırıp bir ay sonra inşallah 200 bin konteynerın kurulumunu tamamlamış olacağız. Çünkü yağmurdan kaynaklanan altyapıdaki sorunlar nedeniyle planlamalarımızda 12 günlük zaman kaybı söz konusu oldu. Bu esnada, Çin’den 50 bin artı 15 bin konteynerlar getiriyoruz. Şu an bunun 15 bini yolda. Bunların önemli bir bölümünü de köylere yerleştireceğiz” dedi.

“Depremzedelerin 3’te 1’i kendi illerine dönmüş durumda”

İlk günden itibaren hayatın normalleşmesi için bir çabayı ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Soylu, “Yapıları yıkılan esnafımızın en azından geçici olarak nasıl bir barınma alanı varsa aynı zamanda ticari hayatını devam ettirmesine yönelik bir adımın atılması önemliydi. Bu vesileyle çarşılarda veya müstakilen kura neticesinde 10 bine yakın dükkan kuruyoruz. İllerde yapılması gerekenler yapılıyor zaten ama illerin biraz dışında, çocuklarımızın üniversite imtihanlarına ve Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) hazırlananları temin etmek için daha ağaçlık ve mesire alanı gibi yerlerde hem çadırları kurulabilecek hem diğer aktiviteleri yapabilecek hem de bu depremin gündeminden kendisini çıkarabilecek bir yapı ortaya koymaya çalışıyoruz. Bunun en güzel örneği Adıyaman Beşpınar’da yapıldı. Bütün bunlarla birlikte, hesaplamalarımıza göre il dışına çıkıp başka illerde, herhangi bir şekilde barınan depremzedelerimizin 3’te 1’ i kendi illerine dönmüş durumdadır. Biz bu depremzedelerimizin de ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Adıyaman’da enkazın yüzde 74’ü kaldırıldı”

Deprem bölgelerinde, güvenlik ve asayiş konusunda herhangi bir problemin olmadığını belirten soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep bey de dönem dönem bazı talimatlar verdi. Özellikle az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, yıkık ve acil yıkılacak binalara 10’ar bin liralık ilk destek söz konusuydu. Bu da ancak binaların hasar tespit durumlarına yönelik olarak verilebilecekti. Binaların hasar tespit durumlarında hemen hemen nihayete gelindi ve şu anda 1 milyon 682 bin 309 haneye 10 bin lira ödeme yapıldı. Bu yönelik yapılan itirazlar ise değerlendiriliyor. En önemli meselelerimizden biri de enkazdır. Tüm deprem bölgesinde yıkık ve acil yıkılması gereken binaların toplamı 56 bin 127’di. Bina ölçeğinde bunun 24 bin 100’ünü dün akşam itibariyle bitirdik. Adıyaman’ a yönelik de enkazın yüzde 74’ü kaldırıldı. Acil yıkılması gereken binaların ise yüzde 55’i kaldırıldı. Adıyaman’ın bu konuda genel ortalamada ileride olduğunu söylemek istiyorum.  İnşallah el birliğiyle bu meselenin içinden çıkacağız, sahadan çekilmiyoruz ve sürekli sahadayız” dedi.