Bal Tedarik zirvesi toplandı

“Balı arı arıyı da balcı üretir”

Toplantıda üretim yapan arıcılara 5500 kovan dağıtılacağını, projenin bütçesinin 2 Milyon 860 bin TL olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Adıyaman İl Müdürü Nurettin Kıyas bu bütçenin 860 bin TL sinin arıcılar tarafından, 1 Milyon 400 bin TL si İl Özel İdare, 600 bin TL si ise Adıyaman İli merkez köylere hizmet birliği tarafından karşılandığını söyledi.

Kovanların yapımının hemen hemen bittiğini belirten Kıyas; “Bal zirvesi özellikle İpek yolu Kalkınma ajansı tarafından Türkiye’de ilk kez yapılan bir zirvedir. Burada amaç hem eski olan kovanlarımızı değiştirmek, buradaki hastalıkların üremesini engellemek hem de arıcılarımızın üretimi devam ettirebilmesini sürdürmek için bunlara bir girdi temini gerekmektedir. Balı arı arıyı da balcı üretir. Teknoloji transferi konusunda yardımcı olmak adına bu tür desteklerimiz devam edecektir” dedi.

Adıyaman’ın en kaliteli bal merkezlerinden biri olduğunu ve balın faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten İpek Yolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz;

“Tarım bölgemizin en önemli gelişme eksenlerinden bir tanesidir. Bu kapsamda da Adıyaman’ın özellikle üretim ekosistemiyle öne çıktığı sektörlerden birisi de bal üretimidir. Bizde İpek Yolu Kalkınma Ajansı olarak bölgemizdeki bu katma değeri yüksek, organik, sağlıklı, ürünlerin dağıtımı satış ve pazarlama kanallarının işletilmesi, markalaşması ve hedef pazarın çeşitlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bugün de bu etkinliklerimiz kapsamında Adıyaman ilimize Türkiye’de ilk defa bal tedarik zirvesi düzenliyoruz. Bu zirvenin temel amacı habitatıyla, florasıyla ülkemizin en sağlıklı aromasıyla, tadıyla içerdiği zengin sağlık bileşenleriyle Türkiye’nin gözde ballarından Adıyaman balının hedef pazarının çeşitlenmesi ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen tedarikçilerle buluşarak Türkiye’ye dağıtımının yaygınlaşması için bir çalışma yaptık. Bugün gün boyunca paneller yapacağız. Buradaki bal üreticilerimizi dışardan gelen büyük bal firmalarıyla buluşturup hem tadımını hem de pazarlamasını yapacağız. Önümüzdeki yıllarda da bunu genişleterek yaygınlaştırmaya çalışacağız. Dedi.

Bal Tedarik zirvesi programına Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet  Yaşar Yiğit, Merkez Birlik Başkanı Ziya Şahin ve İpekyolu Kalkınma Ajansı genel sekreteri Burhan Akyılmaz katıldı.