Çocuğunuza sarılın, beden teması çocuğu sakinleştirir

İlk ergenlik olarak da nitelendirilen “2 yaş sendromu” hiç şüphesiz ebeveynleri en çok zorlayan süreçlerin başında geliyor. Çocuklarda öfke nöbetleri şeklinde görülen bu sendromda akran zorbalığı ve çocuğun kendisine zarar vermesi gibi ciddi sorunlar da yaşanabiliyor. Sendrom hakkında önemli noktalara değinen İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi, Klinik Psikolog Betül Çetintulum Huyut, öncelikle ebeveynler tarafından bu sürecin çok hassas yönetilmesi gerektiği belirtti. Okul öncesi dönemdeki çocukların daha çok evde bulunmaları nedeniyle ilk olarak ebeveynlerini rol model aldıklarını da kaydeden Betül Çetintulum Huyut, bu nedenle ailelerin öfkelendiklerinde kendi öfkelerini nasıl yansıttıklarına bakmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Öfke nöbetiyle gelen akran zorbalığı

Öfke nöbetlerinin genelde kreş ve okul çağındaki çocuklarda görüldüğünü ve akran zorbalığına kadar gidebildiğini kaydeden Huyut, “ Öncelikle çocuğun öfkesini evde nasıl gösterdiği gözlemlenmeli. Aslında bakıldığında çocuklardaki bu durum onların bir iletişim türüdür. Yani çocuk bir ihtiyacını dile getirmeye çalışıyor. Akranına zorbalık yaptığında belki de var olduğunu göstermeye, ‘ben aslında buradayım’ demeye çalışıyor olabilir” diye konuştu.

Çocuktaki öfkeyi fark etmek önemli

Öfkenin çok genel ve doğal bir duygu olduğunu belirten Klinik Psikolog Betül Çetintulum Huyut, “Çocuklarda öfkeyi daha çok saldırganlık olarak görüyoruz. Çocuklar öfkelendiklerinde etrafa saldırıyorlar, oyuncaklarını kırıyor, anne ve babasına ve arkadaşlarına vuruyor. Bu nedenle ilk önce öfkeyi fark edip, çocukların hangi yıkıcı davranışlarda bulunduğunu görmek önemli” ifadelerinde bulundu.

“Çocuğunuza sarılın, beden teması çocuğu sakinleştirir”

Öfke nöbeti geçiren çocuğu yatıştırmak için birtakım egzersizler uygulanabileceğini aktaran Huyut, “Anne ve babalar, çocuktaki öfke durumunu dönüştürmeye çalışsınlar. Çocuğun ellerini yumruk yaparak, kaslarını sıkıp bırakmasını sağlayabilirler. Gevşemek en tipik egzersizlerdendir. Öfke fiziksel bir gerginliğe sebep olur. Bunun dışında burundan alıp, ağızdan vererek bir nefes egzersizi yaptırabilirler. Nitekim çocuk saldırganlığa daha çok eğilim gösteriyorsa, güreş yapmak, yastık savaşı yapmak ve yastık yumruklama gibi çocuğun agresifliğini üzerinden atmasını sağlayacak oyunlar oynanabilir. Ayrıca sarılmak en temel ihtiyaç gideren davranışlardan birisi. Eğer çocuğun durdurulmasında zorlanılıyorsa, çocuklarına sarılabilirler. Sarıldığınızda beden teması çocukta sakinleşmeyi sağlayacaktır” tavsiyelerinde bulundu.

 

Telefon ya da tablet maksimum 20 dakika olmalı

Teknolojik aletlerle uzun süre vakit geçiren çocuklarda gelişim ve saldırganlık problemi gözlemlendiğini ifade eden Huyut, “Çocuklar teknolojik araçları hipnotize bir biçimde kullanıyor. Ellerine telefon ya da tablet aldıklarında tüm sosyal hayattan uzaklaşıyorlar ve sanal alemde kendilerine bir dünya kuruyorlar. Küçük yaş dönemindeki çocuklar sanal ile gerçeklik arasındaki ayrımı kavrayamadıkları için orayı da gerçek dünya olarak değerlendiriyor ve birçok bilgiyi oradan öğreniyor. Orada öğrendiklerini oyunlarla da kendilerini şekillendirmeye başlıyorlar. Özellikle telefon tablet ve televizyonda uzun süre vakit geçirmek saldırganlığı ve öfkeyi çok artıran durumlardandır. Çocuğun yaşıyla orantılı bir biçimde teknolojik aletlerle vakit geçirmeli. Bir çocuk için günde ortalama 20 dakika ya da yarım saat gibi sınırlı bir süre olmalı” diye konuştu