Gizemli Krallığın Eşsiz Mirası ‘‘Kommagene’’ Projesinin İkinci Günü Keyifle Sona Erdi

‘‘Keşfedilecek bir yer Adıyaman’’

    İletişim Uzmanı Sahra Bilgin ‘’Adıyaman’a ilk gelişim, çok güzel ve çok keyifli bir organizasyon benim için. Adıyaman Valiliği'ne çok teşekkür ediyorum. Ayrıca; Bu proje hem Türkiye Cumhuriyeti için hem de Avrupa Birliği’nin orta bir projesi. Gerçekten Adıyaman’da o kadar güzel keşfedilecek yerler var ki, tarihi dokusu çok yüksek olan bir bölgemiz. Nemrut’u çok iyi tanıyoruz ama müzeler, Cendere Köprüsü ile burada çok farklı bir tarih yatıyor. Bugün de harika bir kadın girişimi ile karşılaştık. Bölgede istihdam sağlamak, kadınlara değer vermek ayrıca çok güzel. Gezimiz başından sonuna kadar keyifli geçiyor. Her şeyi deneyimliyoruz.

    Endüstriyel üretim ve pazarlamayla turizm sektörü canlanacak

   Endüstriyel Tasarımcı Sezgin Akan, ‘‘Bu projede, hediyelik eşya üretimi ile ilgileniyorum. Aynı zamanda, üretimi ve pazarlama noktalarında katkı vermeye çalışıyorum. Adıyaman’ı çok güzel buldum gerçekten büyük bir potansiyeli var, işlenebilecek çok yönleri var. Özellikle bizim projemizin katkılarından sonra bu potansiyelin daha çok hızlanabileceğini düşünüyorum. Turistlerin burada kalacak sürelerinin artabileceğine inanıyorum. Proje kapsamında yapılan destinasyon çalışmaları ve yapmakta olduğumuz projelerle birlikte turizm sektörünün canlanacağına inanıyorum.

   Eski turizmci ve turizm yazarı, ‘‘Geziyi çok değerli buluyorum, Adıyaman sık geldiğim bir yer değil, hiç gelmediğim yer de değil. Nemrut’a çıkmışlığım var. Yapılan şeyleri değerli buluyorum. Yapılan şeyler büyük bir bilinçle yapılıyor.  Geziye akademisyenler, tarihçiler dahil olmuşlar. Adıyaman ve Türkiye turizmi adına çok sevindim. Umarım hep böyle gider.

    Sonradan doğan lezzet Kommagene Pilavı

Etkinlik kapsamında olan, Tuz Han’ında, yer alan ve burada şeflerle yaptığı yemekleri paylaşan Şef Hazer Amani, ‘‘24 yıldır aşçılık yapıyorum. Hem Adıyaman’ı hem de Adıyamanlıları tanıyabilmek benim için büyük bir fırsat oldu. Her yeri gezdim ama Adıyaman’a hiç yolum düşmemişti. Tuz Hanı, yeniden restore edilip otele dönüştürülmüş. Burada yaptığımız şey aslında, buranın öne çıkan lezzetleri, mesela tereyağı, bademi, üzümü olsun bunları kullanarak yemek yaptık adını da Kommagene Pilavı koyduk. Daha   çok et yemeği gibiydi. Şimdi de Adıyaman’ı keşfetmeye çıkacağız’’ dedi.

Metropolit'ten Kommagene tanıtım gurubuna  ev sahipliği

     Kilise gezisinde, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti ve Patrik Vekili Ğriğoriyos Melki Ürek, ‘‘Metropolitliğimiz ve kilisemiz, Adıyaman Kommagene tanıtım gurubuna ev sahipliği yaptı, grup buraya geldiği için çok memnun olduk. Öncelikle, biz Adıyaman’ı tanıtmak ve Adıyaman’a hizmet etmek istiyoruz. Diğer taraftan da her yönüyle ülkeyi ve Adıyaman’ı tanıtmayı bizler için bir görev olarak biliyoruz. Düzenledikleri bu etkinlik Adıyaman için bir şanstır.’’ dedi.

Adıyaman'dan ünlüler geçti

Adıyaman Kilisesi’nde bulunan, Oyuncu Celil Nalçakan, ‘‘İlk kez geziyorum ve tılsımlı yerleri var Adıyaman   doku olarak Mardin’e benziyor. Buraya bir daha gelmeyi arzu ediyorum.’’ ifadelerinde bulundu.

Şire Pazarı gezisinde bulunan, Milliyet Gazetesi Muhabiri Gökhan Karakaş, ‘‘İstanbul’dan geldim. Bu topraklardaki, bu coğrafyadaki zenginliği çok seviyordum. Başka seyahate gitmedim, buraya geldim. Amacım Kommagene kültürünü biraz daha yakından görmekti. Bu Antik Çağ Medeniyeti Anadolu’nun zenginliğinin göstergesi. Sahip çıkmamız gereken bir değer. Çok mutluyum’’ ifadelerinde bulundu. Dünyada yükselen bir tren var, bu da Gastronomi, yerel tatlar ve yerel tatlandırıcılar. Bu anlamda, Şire Pazarı da sembolik bir yer.’’ dedi.

    İletişim Uzmanı Gökçe Demirtaş, ‘‘Bu proje kapsamında, Adıyaman’ın birçok yerini gezdik. Tarihi, kültürel alanlarını, arkeolojik eserlerini; bu proje kapsamında Gastronomisi, yürüyüş ve kamp alanlarıyla ilgili birçok çalışma yapıldı. Yürüyüş rotalarını bu konunun uzmanları çıkarıyor, hediyelik eşyalarla ilgili ayrı uzmanlar çalışıyor, farklı tatları ortaya çıkarmak amacıyla gastronomi uzmanlarımız proje içerisinde ve Adıyaman çok zenginlikleri olan bir bölge.’’ dedi.

    Projenin son durağı olan Keleş Konağı’na ziyarette bulunan Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, ‘‘Kommagene Krallığı’nın bu eşsiz mirası sadece Adıyaman’a has değil, dünyaya has. Amaç; Bu mirası, hakikaten tanıtmak. Bu anlamda da ülkemizin değerli sanatçılarını, kendi alanında yetkin insanları, gerek şehir içerindeki kültürel mirası görme gerekse de bu mirası bilmeleri konusunda güzel bir proje. Umarım memnun kalmışlardır.’’ dedi.

    Etkinliğin ikinci günü Keleş Konağı’ndaki Harfane Gecesi ile son buldu. Gecede yöresel türküler seslendirildi.