VARTANA’DA MUSLUKLARDAN SU DEĞİL KURTÇUK AKIYOR

Daha önce olduğu gibi Vartana’da musluklardan kurtlar akıyor ve vatandaşlar artık kurtlu su değil, şebeke suyuna kavuşmak istiyor. Bu istekleri için de yetkililerden yardım istemeyi sürdürüyor. Sağlığın tehlikede olduğu Vartana için yetkililerin kalıcı çözüm için ne zaman harekete geçeceği de merak ediyor.

Adıyaman’ın bazı sorunların çözülemediğini dile getirmeye, sorunlardan bahsetmeye çalışıyoruz. Depremlerin yaralarını sarmaya çalışan bir şehirde 15 aydır Vartana Prefabrik evlerinde musluklardan akan su düzelmedi. 17 Eylül 2023 tarihinde Gözde TV’de depremzede vatandaşların yaşadığı Vartana bölgesinde kurulan prefabrikler evlerde musluklardan kurtçukların ve larvaların aktığını ekranlarınıza getirmiştik. Yaklaşık 8 ay sonra musluklardan kurtçukların tekrar gelmesi üzerine yaklaşık 15 Bin kişinin yaşadığı Vartana Prefabrik evlerinde tedirginlik hâkim oldu.

Adıyaman depremlerden sonra bir türlü sorunlardan kurtulamıyor. Yetkililerden sorunların çözümü için cevaplar beklenmeye devam ediyor. Cevabı da geçtik çözüm için harekete geçilmesi bekleniyor. Asrın felaketi ile birlikte Adıyaman’da geçici barınma yerleri kurulmuş ve bu barınma yerlerinde birçok sıkıntı ile karşılaşılmıştı. O sorunların en çok görüldüğü yerlerden birisi de Vartana Prefabriklerinde yaşanıyor.

 Vartana’da ilk önce su sıkıntısı yaşandı vatandaşlar aylarca susuz yaşadı. Su geldi derken suların içerisinde 17 Eylül tarihinde kurtçuklar ve larvalar çıktı. Yağmur yağdı Vartana sular altında kaldı altyapı sorunu ortaya çıktı. Bu sorun çözülecek dendi canlı yayına yetkiler çıktı açıklamalar yapıldı. Sudaki kurtçukların larvaların önlenmesi için ilaçlamalar yapıldı kuyuya filtreler takıldı. 3 ayda bir su deposu ve suyun temizlendiği bildirildi. Vartana Prefabrik Kent’teki yaşam yerine toplam 2 Bin 588 adet arıtma cihazı takıldı. 

Bu sıkıntı çözüldü diye düşünürken vatandaşlardan suların kurtlu aktığına dair şikâyetler videolar gelmeye başladı. Musluklardan akan kurtçuklar canlı ve sadece kurtçuk değil sular hijyenik olmayan bir şekilde vatandaşların kullanımına sunuluyor.  Vatandaşlar artık sağlıklarının tehlikede olduğunu belirterek isyan edecek durumdalar. Hele de küçük yaştaki çocukların yanlışlıkla kurtçuk akan sudan içeceğini düşünen vatandaşlar artık yeter diyor.

Musluklardan Kurtçuk Akıyor: Vatandaş Çözüm Bekliyor!

Musluklardan kurtçuk akması. Musluklardan akan suyun içinde beliren bu kurtçuklar, insanları sağlık açısından tedirgin ediyor ve çözüm bekleniyor. Kurtçukların musluklardan akmasıyla ilgili vatandaşlar, Valilik, AFAD, Belediye ve ilgili yetkililerden acil önlemler alınmasını talep ediyor. Özellikle suyun içinde bu tür canlıların bulunması, içme suyu kalitesiyle ilgili endişeleri arttırıyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. Daha önce de yaşanan bu durum karşısında vatandaşlar artık kuyu suyu değil şebeke suyunu kullanmak istediklerini dile getirdi. Kurtçukların musluklardan akmasıyla ilgili sorunun çözümü için halkın taleplerinin dikkate alınması ve acil önlemlerin alınması bekleniyor. Kamuoyu, sağlıklı içme suyu temin edilmesi konusunda yetkililerden daha fazla çaba göstermelerini talep ediyor.

Vartana’da Yetkili Aranıyor?

Yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığı prefabriklerde kurtlu musluklardan kurtlu suyun akmasının ardından suyun temizleneceği bilgisi verildi ama vatandaşlar kuyu suyu değil şebeke suyu istediklerini belirtmeye devam ediyor. Depremden kurtulduklarını ama bu sular yüzünden sağlıklarının tehlike altında olmasını istemiyorlar. Şebeke suyu için talepte bulunduklarında yetkililerin sorunu diğer kurum çözer diye yönlendirildiklerini dile getiriyorlar. Adıyaman merkez Vartana Prefabrik Evlerinde yetkili aranmaya devam ediyor. Vatandaşlar geçici çözüm değil kalıcı çözümün olmasını istiyor. Ayrıca edinilen bilgiye göre şebeke suyunun yapılmak istendiği ama Belediye’nin şebeke suyunu vermek istenmediği söyleniyor. Vatandaşlar AFAD’a gittiğinde çözüm bulamıyor, şehrin en yetkilisinin kapısını çalmak istediklerinde ise çözümün olmayacağını düşünüyor. Bu sorunu kim üzerine alıp, elini taşın altına koyarak vatandaşın sağlığını tehdit eden durumdan kurtaracak?

Vartana Prefabrikte yaşayan Erkan Çimenden, “

Musluklardan akan kurtlu suya her zaman rastlıyoruz. Bugün bardağın içerisinde kurtçuklar resmen yüzüyordu. Bu sorunu bizler yetkililere yüzlerce kez ilettik.  Ama yetkililer devamlı ‘Adıyaman’ın şebeke suyu burayı kaldırmıyor’ dedi. Biz yetkililerden Vartana’nın Adıyaman şebeke suyuna bağlanmasını istiyoruz. Aynı şikayetler komşularımızda da var onlarda iletmişler. Sorunu ilettiğimizde Valilik belediyeye atıyor, belediye AFAD’a atıyor. Bunun orta yolunun bulunmasını musluklarımızdan kurtlu suyun akmamasını istiyoruz. Artma verdiler bize ama ne kadar temiz arıtabilir. Hazır su da verilmiyor bizler musluk suyuna resmen mahkûm bırakıldık. Kurtçuk dolu suyu içmek istemiyoruz. Su insanların yaşam hakkıdır yetkililer bunu elimizden alması” ifadelerini kullandı.

Abuzer Kaçar ise, “ prefabriklerin hepsinde mevcut sorun yaşanıyor. Musluklardan kurtçuk akıyor. Musluklardan böceklerin çıkması çocuklarımızın hastalığı demektir. Yetkililere AFAD’a birkaç defa izah ettik ama hep başkalarına gönderiliyoruz. Ortada bizler perişan oluyoruz. Çözüm yolunun bir an önce bulunmasını istiyoruz. Hazır suların dağıtımı durduruldu ondan bu yana böcekli suyu içiyoruz. Her ne kadar arıtma vermiş olsalar da yetersiz. Kurtçuk akan sular yarın daha büyük bir hastalığa yol açabilir” şeklinde konuştu.

HABER: EMİNE TÜTÜN