Dolandırılmayın!

   Her zaman bir tık uzağımızda olan bu teknoloji kötü ellerin eline geçtiğinde hem maddi hem manevi zarara uğratabiliyor.  İnternet üzerinden yapılan işlemler, kaydedilen bilgileri dolandırıcılık işlemlerin de kullanılması, yaşadığımız çağda en çok işlenen suçlar arasında bulunmaktadır. İnternet siteleri çok sıkı önlemler almış olsa da internet dolandırıcılığı yapan insanlar bir şekilde bilgileri ele geçirmektedirler, bazı durumlarda internet alışverişi yapan kişilerle birlikte hareket edip kart limitlerini ele geçirmektedirler. Bu dolandırıcılığın önüne geçmek için yeterince bilinçlenmek ve bilinçlendirmek gerekiyor.


    “Veriler 3.şahısların eline geçtiğinde tehlikeli olabiliyor”
   2006 yılından itibaren bu işle uğraştığını belirten siber güvenlik uzmanı Mustafa Ceylan; “Siber dolandırıcılık, 3’üncü kişiler tarafından internetle bağlantısı olan bütün cihazların veri alışverişine sızıp, bilgileri kullanarak kişinin zarara uğratılmasıdır. Bu sadece insanlar değil kurumlar da olabilir. Şu an dolandırıcılar için en büyük kaynak güvenli olmayan alışveriş siteleridir. 3’üncü şahıslar için bu çok iyi bir fırsattır. Bu güvenliksiz siteler dolandırıcılar tarafından kurularak alışveriş yapmak isteyen kişilerin bilgilerini alıp kötüye kullanıyorlar. Ya da verileri 3’üncü kişilere satıyorlar. Aynı zamandan internet sitelerinin de yeterli güvenliği sağlayamaması nedeniyle dolandırıcılar tarafından sayfadaki kişi bilgilerine ulaşılıyor. Böylelikle insanlar hem maddi hem manevi zarara uğramış oluyor. En büyük güvenlik kendimiziz aslında. İnternete bağlı olan bütün cihazların mutlaka altyapısı nedir, veriler nereye gidiyor. Bunların düşünülerek kullanılması gerekiyor. Veriler bilgisayarda mutlaka saklanıyor. Siber güvenlik yüzlerce kola ayrılıyor. Bunların en yaygını sosyal medya üzerinden olan ve bu kimliği belirsiz kişiler tarafından kurulan web sitelerinden kaynaklanıyor.

“Her gelen linke tıklamayın” 
   Kullanıcılara tavsiyem sosyal medyalar kişiye mesaj göndermez. Bu yüzden her gelen mesajı önemsemeyin. Her gelen linke tıklamayın. Tanıdıklarınızın hesaplarını çalarak ta sizi yönlendirerek dolandırabilirler. Bu yüzden önce teyit ettirin sonra işleminize devam edin. Size bir şey kazandığınıza dair mesajlar gelebilir. Gelen linke tıklatarak sizin bütün bilgilerinize erişip paranızı alabilirler. Çalınan verileriniz başkalarını dolandırmak için de kullanılabilir. Banka üzerinden dolandırıldığını düşünen varsa hemen bankasını arayıp bilgi vermelidir. Ona göre hesapları bloke ettirmelidir.  Sosyal medyalarda da iletişim formları doldurularak hesabın çalındığını belirtirseniz başka kişilerin de sizin hesabınız üzerinden dolandırılmasına engel olabilirsiniz. Devlet kurumu isimleri kullanarak ta size karşı dava açıldığını ve bunun karşılığında para istediklerini söylerler. Bunu öğrenmek içinde öncelikle e-devletten bunu teyit ettirebilirsiniz. Bu yüzden dolandırılmak istemiyorsanız mutlaka asıl kişilere ulaşıp teyit ettirmenizi tavsiye ederim” dedi.