Kaliteli Bal Nasıl Anlaşılır?

 Ancak kaliteli balı tespit etme konusunda, tüketiciler, her daim ikilemde kalmıştır. Çünkü tüketiciler, doğal ve doğal olmayan balı ayırmada ve kaliteli balın hangi mevsimde üretildiğini anlamakta bir hayli zorlanmıştır. Bu nedenle, doğal olmayan balın tüketilmesi sağlık açısından gösterdiği faydadan çok zarar vermiştir. Konuyla ilgili, Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit, önemli açıklamalarda bulundu.

Arı olmazsa insanlık olmaz

Arı kovanları hakkında bilgi veren, arılarımızı bir sonraki nesle aktarmak ve bu mesleği devam ettirmek istiyoruz’ diyen Yiğit arıların hayatımızdaki önemine değinerek, ‘‘Arı kovanları kışın ovaya indirilirken yazın yaylaya çıkartılıyor. 250 çeşit damlanın birleşmesinden oluşan balın verdiği şifayı siz düşünün. Arı olmazsa insanlık 4 yıl yaşayabilir. Arı olmazsa tozlanma olmaz, arı olmazsa hayvan olmaz ve arı olmazsa insanlık olmaz” diyerek temel amaçlarının arıcılığı korumak olduğunu dile getirdi.

Pandemi döneminde insanlarımız balı tüketti ve faydasını gördü

Yiğit, ‘‘Bal her mevsim kullanılabilen bir şifa kaynağıdır. Özellikle Pandemi döneminde, insanlarımız balı çok tüketti ve faydasını da gördü.  Bunun anketi de yapıldı ve balı tüketen vatandaşlarımızın hiçbir Covid-19’a yakalanmadı.”

Merdiven altı üretilen ballar, zehirdir

Türkiye genelinde, birçok çeşit bal vardır diyen Yiğit, ‘‘Tüketicilerimizi balı tükettiği zaman, dilinin etrafı ekşi hale geldiği zaman bu sahte yani şekerli baldır. Mideye dokunmadan tüketilen bal ise sağlam baldır. Merdiven altı üretilen ballar var. Tüketicilerimize seslenmek istiyorum lütfen ballarınızı arıcıdan alın, aracıdan almayın. Bizler, dağlarda ve yaylalarda sizler için bal üretirken, gidip 40-50 liraya aldığınız bal sizler için bir zehirdir’’ dedi.

Haber: Şeriban ÖZÇAKMAK/Damla İbiş