“Badem Cenneti Adıyaman”

  Türkiye'nin badem diyarı ve ülkenin önemli badem üretim merkezlerinden Adıyaman'da badem hasadında bu yıl 35 bin ton civarı rekolte gerçekleşti.

  “Adıyaman bademde 1. sıradadır”  

  Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas; “Adıyaman ili badem yetiştiriciliğinde şu an Türkiye’ de 1. Sırada yer almaktadır. Yaklaşık 100 bin dekar badem yetiştiricilik alanımız var. Bu 100 bin dekar daha önce 15-20 bin dekar civarındaydı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve diğer ilçe Müdürlüklerimle beraber ortak yaptığımız çalışmalar sonucunda, 10 yıl gibi kısa bir sürede 100 bin dekara çıkarmış bulunmaktayız. Bu sebepten dediğimiz gibi ülkede 1. Sırdayız. Şu anda ağaçlarımızın çoğu verim çağında ve bu yıl yaklaşık 35 bin ton civarı badem rekoltemiz gerçekleşti.  Kahta ilçemizde yaklaşık 60 bin dekar, Besni ilçemizde 20 bin dekar, merkez ve ilçelerimizde de yaklaşık 20 bin dekar badem alanlarımız mevcut. Badem hasadımız gerçekleşti. Türkiye’de Tarım Kredi Kooperatifinin tek kırma tesisi Kahta ilçemizde bulunmaktadır. Üreticilerimiz bademi satın alıp kırdıktan sonra Türkiye genelindeki Tarım kredi marketlerin badem ihtiyacı karşılanmaktadır. Yine çevre illerden Antep’ten, Adana’dan son zamanlarda bademden dolayı ilimize gelmeye başladılar. İl dışından ciddi bir rağbet gösteriyorlar. İlimizde de şu an yaklaşık 7 adet badem kırma, işleme, paketleme tesisi kuruldu. Bunların bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınma programında yüzde 50 hibe ile kuruldu.


  “Adıyaman’a Tarım mükemmeliyet merkezi kuruluyor”        

Badem unu, badem yağı, bademin çeşitlendirilmesi, bademin daha katma değerli hale getirilmesi ile ilgili şu an ilimizde ciddi bir potansiyel oluşturuldu. Ciddi bir çalışma var. Yine İl Özel İdaresi ve Belediyece Adıyaman Tarım mükemmeliyet merkezi kuruluyor. Bu merkezde de özellikle badem unu, badem yağı ile ilgili işlem yapılacak. Biz bademde çok kısa bir sürede hızlı şekilde 1. Sıraya yerleştik. Badem kuru tarımda çiftçilerimiz açısından verimli ve karlı bir iş. Bademin kilosu bu sene kabuklu olarak yaklaşık 30-40 TL civarında seyrediyor. Kabuksuz haliyle ise 100-110 TL civarında satılıyor. Tarımsal üretim zor bir iştir, özellikle de bahçe işi yoğun bir emeğe dayalı olduğu için de zor bir iş. Ama üreticilerimizin memnun olduğunu düşünüyorum “dedi.

 

Haber: Şeriban Özçakmak- Rabia Kar