Asgari Ücret Arttı Ancak Fırsatçılar Boş Durmadı

 Beştepe'de basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te geçerli olacak asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak açıkladı. Buna göre Temmuz ayı içerisinde asgari ücrete yüzde 54,66, yılbaşında yüzde 100 artış gerçekleşti.
  Gözde TV muhabirlerimiz sokak röportajında, Adıyamanlı vatandaşlara yeni belirlenen asgari ücretin yeterli olup olmadığını sordu. Vatandaşlar, asgari ücrete gelen yüzde 74,43’lük zammın, geçen yıl olduğu gibi fırsatçıların yaptığı zamlarla gelen artıştan daha düşük olacağının altını çizerek şunları dile getirdi;
  Abdurrahman Aydın (İşçi); “8 bin 506 TL, eski şartlara göre güzel bir para, ancak şu anki ekonomik şartlara göre düşük bir rakamdır. Evli, kiracı ve çocuğu okula giden biri nasıl geçinecek. Ev kirası için 3 bin TL ve 1000 TL fatura parası veriyoruz. Asgari ücretin yaklaşık 12 bin TL olmasını isterdim” dedi.


   Mehmet Ata (Öğretmen); “Devletimiz 8 bin 506 TL verecek ama ardından elektrik, akaryakıt, doğalgaz, giyim gibi birçok şeye de zam gelecek. Bu nedenle 8 bin 506 TL’nin verilmesi hiçbir şey ifade etmiyor. Ocak ayından sonra hem çalışanlara hem de memurlara verilen bütün para eriyip gidecek. Asgari ücretin en az 12 bin TL olması gerekiyor. 8 bin 506 TL düşük bir ücret ve yeterli değil. Bir müzik öğretmeni olarak ben de geçinemiyorum. Buna isyan da edemiyoruz, toplum olarak bilinçlenmemiz ve uyanmamız lazım. Bir markete gidiyorum 50 veya 100 TL’lik hiçbir şey yok” dedi.


  Gökçe Apaki (Öğrenci); “Belirlenen asgari ücret ile markete dahi gitsek bir şey alamayacağız. Kiralar 2 binden aşağı değil. Elektrik, su, doğalgaz da pahalı verilen asgari ücret 8 bin 506 TL olsa da hiçbir işe yaramayacak. Dershane ve kitap ücretleri çok pahalı. Asgari ücret yükselmesin ama ürünlerin fiyatları düşsün. İnsanlar evine bir şeyler alabilsin, öğrenciler ise kitap alabilsin” dedi.


  Güzide Cengiz (Ev hanımı); “Asgari ücretin 8 bin 506 TL olmasından hiç memnun değiliz. Gezdiğimiz yerlerden bir şey alamayıp, bakıp çıkıyoruz. Bu şekilde, asgari ücretli biri ihtiyaçlarını nasıl karşılasın? En az 13 ya da 14 bin olması lazımdı. Ama bu ücret dahi, kiracı biri için yetmeyecek. Eskisi gibi bin liralık evler neredeyse kalmadı, kalsa da oturulmayacak durumda” dedi.


  İbrahim Kutlu (Emekli); “8 bin 506 TL, asgari ücret için çok az. Yetmiyor. Asgari ücretin 10 bin 128 TL olmasını isterdim. Emekli maaşım da yetmiyor” dedi.
  Necmettin Taşar, “8 bin 506 TL’den hiç memnun değilim. Asgari ücret artınca her şeyi arttırmaya başladılar. Özel sektör asgari ücret olan 8 bin 506 TL’yi verecek ve daha sonra bunun 2 binini tekrar isteyecek. Bu şekilde olursa bu işten ne anlayacağız? Takip yok. Asgari ücret 10 bin olsa da boş. Mağazaya bir şey soruyoruz, esnaf hemen ardından kusura bakma diyerek 1000 lira zam eklendi diyor.  Bunun önüne geçmek gerekiyor” dedi.
  Çitçi Rasim Aşar, “Belirlenen asgari ücret yeterli değildir. Çünkü her şey ateş pahası ve alım gücü düşük. Asgari ücretli bir çalışan değilim, çiftçiyim ama yine de yetmiyor” dedi.

 

Haber: Metin Harıkcı/Şeriban Özçakmak