Derya Kuzusu Bunlar..!

  Et ve deniz balığının yüksek fiyattan satılmasının ardından vatandaşlar Sazan balığına yöneldi.

Atatürk Barajında Fırat’ın serin sularında balıkçılar tarafından avlanan balıklar vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

  Derya Kuzusu olarak adlandırılan Aynalı Sazan, Pullu Sazan, Şavut, Karaca gibi balık çeşitleri Adıyaman’da baraj sularından avlanılmakta olup, bu yıl kilosu 25 ile 50 TL arasında satılıyor.

  Yerli balığı daha çok tercih ettiğini dile getiren Mahmut Demir; “Son zamanlarda deniz balığının yanı sıra et ve et ürünlerine gelen zamlar nedeniyle fırsat buldukça sazan balığı alıyoruz. Sazan balığı çeşitleri de zamdan nasibini aldı. Ancak deniz balığına nazaran biraz daha uygun. Kış mevsiminde 15 günde bir veya en az ayda bir sefer tüketmeye çalışıyoruz. Fırat’tan çıkarılan sazan ve şavut balığı oldukça lezzetli” dedi.

  En çok avlanan tatlı su balıklarından olan aynalı sazan, debisi düşük akarsularda ve göllerde yaşamını sürdürür. Uygun ortam bulduğunda çok uzun bir yaşam süresine sahip olan aynalı sazan, farklı su sıcaklıklarına karşı dayanıklılık özelliği ve yoğun talebi nedeniyle havuzlarda yetiştiriciliği rağbet gören balıklardan biridir. Vücudu sert pullarla kaplı aynalı sazanın, eti bembeyaz ve fazla yağlı değildir.

Aynalı sazanın faydaları nelerdir?

  Sazan balıklarının yağ oranı, diğer balık türlerine göre daha düşüktür. Düzenli tüketimde kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır. Gelişme çağında tüketildiğinde, çocuklarda beyin ve iskelet sistemine katkıları olur. Bütün balık türlerinde olduğu gibi sazan balıkları da cilt sağlığı için oldukça etkilidir. Kalp ve damar rahatsızlıklarını önleyicidir. Damar sertliği sorununu ve inme riskini azaltır. Çocukların beyin, iskelet sistemi ve dişlerinin gelişiminde faydalıdır. Kolesterol yüksekliği bulunanların dengeleyici özellikleri nedeniyle tüketmesi tavsiye edilir. Hücreleri korumada, cildin erken yaşlanmasını ve kırışıklıkları önlemede yardımcıdır.

Beyin kaynaklı rahatsızlıklara karşı koruyucu özellikleri mevcuttur. Sinir ve sindirim sistemini düzenlemede yardımcıdır.

 

 

Haber: Metin Harıkcı