Adıyaman’ın Vizyon Projesi

Mükemmeliyet Merkezi Yakında Hizmete Girecek

  İnşaatı devam eden Tarım Mükemmeliyet Merkezinde incelemelerde bulunan Vali Mahmut Çuhadar’a, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri İbrahim Halil Fırat, Yakup Taş, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin, AK Parti Merkez ilçe Başkanı Mustafa Alkayış, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


  Adıyaman’da kurulacak Tarım Mükemmeliyet Merkezi ile bölge için önem arz eden tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması, markalaşması, pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve istihdam olanaklarının sağlanması hedefleniyor. Yine proje kapsamında, tarımsal ürünlerin katma değerini artıracak üretim tesislerin kurulması, tarımsal ürünlerin ömrünü uzatacak şekilde soğuk hava deposunun geliştirilmesi ve tarımsal üretimin temelini oluşturan fide üretimine ilişkin koşulların iyileştirilerek yerli fide üretiminin geliştirilmesi planlanıyor.

“Adıyaman meyve ve sebze açısından zengin bir floraya sahip”

Adıyaman’da her alanda çiftçilere desteklerini esirgemediğini belirten Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar yapımı devam eden Tarım mükemmeliyet Merkezi inşaatındaki incelemelerinde şunları söyledi;
“Adıyaman’ın prestij projelerinden biri olan Tarım mükemmeliyet Merkezi inşaat alanındayız. Yaklaşık 4500 metrekare kapalı alanlı bir inşaat, tamamlandığında parasal olarak 35 milyon TL’ye mal olacak bir proje. Burada özellikle nar ve diğer meyve sebzenin saklanacağı, yıllık kapasitesi 3 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu olacak. Meyve ve sebze kurutma tesisi olacak.

Adıyaman meyve ve sebze açısından zengin bir floraya sahip. Bunların daha iyi değerlendirilmesi için sebze ve meyve kurutma tesisinin de günlük 5 ton kapasitesi olacak. Yeni alınacak makinelerle de her an kapasitesi arttırılabilir.  En önemli tesislerimizden biri olacak badem işleme tesisinde de kırılmış badem işlenecek. Bademden katma değer edinerek yurt içi pazarlara sunacağız. İlimize ilimiz çiftçisine hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için paketleme tesislerine ihtiyaç vardı”

  Adıyaman için her alanda çalışmaların devam ettiğini ve şehrin adeta şantiye alanı gibi olduğunu belirten TBMM Milli Savunma komisyonu başkanı Ahmet Aydın;
 “Her yerde bir eser, her yerde bir hizmet görmek mümkün. Şehrimizin vizyon projelerinden bir tanesi olan tarım mükemmeliyet Merkezi İnşaat sahasındayız ki gördüğümüz kadarı İnşaat büyük bir oranda tamamlamış. Mart ayına yakın buranın hizmete gireceğini ve makinelerin harıl harıl çalışacağını düşünüyoruz. Bir tarım kentiyiz aynı zamanda gıdayla birlikte tarıma dayalı sanayinin de gelişmesi konusunda bu tür paketleme ve işletme tesislerine çok ihtiyacımız var. Yaklaşık 35 milyon TL’ye mal olacak bu tarım mükemmeliyet merkezi projesinin finansmanının büyük bir kısmını kalkınma ajansımıza ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız karşılıyor ve onlara çok teşekkür ediyorum. Yine Belediyemiz ve il özel idaremizin destekleriyle beraber bu harika yatırımı şehrimize kazandırmış olacağız.

Adıyaman badem diyarı ve Türkiye’nin bir numaralı bademleri burada yetişiyor. Bu bademin burada işlenmesi, paketlenmesi, bademin badem yağına, ununa dönüşmesi ve uygun şartlarda hazırlanarak katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürülerek piyasaya sürülmesi için önemli bir proje. Yine bu bölgelerin bütün meyvelerini toplayarak burada olacak olan soğuk hava deposunda bekletebileceğiz. Buranın 4 bin 500 metre karelik bir kapalı alanı var ve soğuk hava deposu da bunlardan bir tanesi. Yine her türlü sebze ve meyvenin kurutulabileceği bir alan da var burada. Çiftçilerimiz ürünlerini burada en güzel şekilde değerlendirecek ilimize hayırlı olsun” dedi.

“Türkiye çapında da önemli ve son derece eşsiz bir tesis olacak”

  Sadece üretmenin yetmediğini, aynı zamanda da tarımsal ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi gerektiğini belirten Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç;
  “Burası kadim bir medeniyetin topraklarıdır. Önceliğimiz toprağı su ile buluşturmak. Su ile buluşturduktan sonra da buradan çıkan ürünün değerlendirilmesi. Bu topraklar çok değerli bu yüzden de bu topraklardan çıkan ürünün katma değerinin de yüksek olması lazım. Burada yapımı devam eden Tarım mükemmeliyet Merkezi, gelecek olan makineler ile Türkiye çapında da önemli ve son derece eşsiz bir tesis olacak. Zaten narda ve bademde Türkiye 1.siyiz.  Eminim ki Adıyaman’ a çok fazla katma değer sağlayacak” dedi.

 

Haber: Metin Harıkcı/Şeriban Özçakmak