Başkan Aydın; “Tütünü, Meclis’ten Geçirerek Yasal Hale Getirdik”

  Sınırlı Sorumlu Tek Başına İçilebilir Adıyaman Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Tütün Üretim Tesisinin düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirildi.
  Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde kurulan tesisin açılış törenine, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti Adıyaman Milletvekili Halil İbrahim Fırat,  AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş, Adıyaman İl Jandarma ve Alay Komutanı Albay Ferdi Erbakıcı,  Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, AK Parti Adıyaman İl  Başkanı Mehmet Dağtekin, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, AK Parti Adıyaman İl Gençlik Kolları Mevlüt Kuştepe, Kurum Müdürleri,  Kooperatif yöneticileri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
  Açılış konuşmasını yapan Sınırlı Sorumlu Tek Başına İçilebilir Adıyaman Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi başkanı Bahri Turan, tesisin tütün üreticilerine hayırlı olsun temennisinde bulunarak, açılış törenine katılan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Tütüncülük, sosyal dokuyu güçlendiriyor

  Adıyaman’da okuyan halkın çoğunluğunun tütün parası ile okuduğunu dile getiren Adıyaman Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, “Eski dönemlerde, zengini ve fakiri ile düğünlerden tutun da her türlü alışveriş, tütün parasını beklerdi. Bir sağlıkçı gözü ile baktığım zaman, tütüncülük, büyüğünden küçüğüne kadar herkesin çalıştığı bir alan.

Bu durum, aynı zamanda sosyal dokuyu güçlendiriyor ve psikolojik problemleri de bertaraf ediyor. Dolayısıyla tütünün sosyo-kültürel bir yapısı var. Adıyaman tütününün tek başına, organik olma ve içilebilirlik noktasında, diğer tütünlerden çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Ahmet Başkanımızın bu konuda büyük emekleri var. Sayın Adıyaman Valimiz, Milletvekillerimiz, Bakanlığımız, Ahmet Başkanımız ile beraber bizler de destek olacağız. Vergi noktasında elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Milletin Dertleri ile Dertlenerek Çözmeye Çalıştık

  Tütün işini ilk andan bu yana kadar takip ettiklerini dile getiren TBBM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, “Kooperatif başkanlarımızı ve yönetimi de arkamıza alarak, Adıyaman tütününü nasıl bir marka yaparız, bu tütünün katma değerini  nasıl arttırırız, o gariban köylümüzü ve çiftçimizi nasıl mağduriyetten çıkartır ve nasıl ellerindeki bu kazançları arttırabiliriz gayesiyle çaba sarf ettik.

Şehrimizdeki kıymetli valimiz ve valilerimiz, değerli milletvekili arkadaşlarımız, teşkilatlarımız, kamu ve sivil erkan, Ziraat Odalarımız başta olmak üzere diğer STK başkanlarımızla hep beraber çalıştık. Dert bizim derdimiz değil, dert milletin derdi ise o milletin dertleri ile dertlenerek çözmeye çalıştık” dedi.

Tütünün 50 Kiloya Kadar Satışını Biz Yasal Hale Getirdik

  Tütünün düne kadar yasak olduğunu vurgulayan Aydın, “Daha önce tütünün bırakın satışını, tütün içmenin bile ne kadar zorlu olduğunu, ne kadar yasak olduğunu, bulundurmanın bile 3 yıl ile cezalandırıldığını çok iyi biliyorsunuz. Jandarma, tütün tabakası ile yakaladığı zaman o şalvarlı ve şapkalı amcalarımız, dedelerimiz, tabakayı kafasına yerdi. Bahçesinde kendi ektiği tütünü, bir yerden bir yere naklederken ne sorunlar yaşandığını sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Biz el ele verdik ve bu şehrimizin tütünü, bunun önünü nasıl açabiliriz dedik ve bunun gayretini çok ciddi bir şekilde ortaya koyduk. Önce yerelde bir araya gelerek toplantılar yaptık, daha sonra Ankara’ya gittik ve konuyu Bakanlarımıza ve dönemin Başbakanına kadar götürdük.

16 STK temsilcimizle Ozan Bakanımızı ziyaret ettik ve o dönemde hükümetimiz nasıl yapalım diyerek bizlere sordu. Buradaki bütün arkadaşlarımız kooperatifleşelim, birlikte bir tüzel kişi kuralım ama bu tüzel kişinin mensupları da tütün üreticisi olsun dediler. 2008 yılında ilk önerge, şahsım adıma olan bir önerge ile şimdiki Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanımız ile istişare ederek 50 kiloya kadar tütün satışının önünü açan yine bizler olduk. Daha sonra tonlarca yapılan tütün ticaretinin nereden gelindiği bilinmediği için devletin dikkatini çekti ve yapılan ticaretin kayıt altına alınması gerektiği için de kooperatif sistemi başladı. Tütünü nasıl yasal hale getirelim diyerek ve kanun teklifine sunarak Meclis’ten geçirdik” dedi.

Tekel, Ak Parti iktidarından önce özelleştirildi

  AK Parti kurulmadan önce Tekel’in özelleştirme kapsamına alındığını ifade eden Başkan Aydın; “Kurtarıcı olarak ülkeye davet edilen Kemal Derviş ve onun ortaya koyduğu yasalar ile TEKEL özelleştirme kapsamında alındı. Tekel’in AK Parti tarafından yabancı kartellere teslim edildiğini düşünenler yanlış düşünüyor.  O yıllarda Tekeli özelleştirilenler, Tütüne kota getirenler şimdilerde sanki bunu AK Parti yapmış gibi malzeme olarak kullanmakta. Oysa Tütün konusunu yasal zemine oturtan, 50 Kiloya kadar satışının yapılması konusunda yasa çıkaran, Tütünün kırsal kalkınma desteğine alınmasını sağlayan AK Parti hükümetidir. Devletin kaçak saydığı bir ürüne, bugün açılan bu kooperatif tesisi için sadece devletimiz 1 milyon 550 bin TL destek verdi. Büyük şirketlere karşı ne kadar tedbir varsa bütün tedbirleri aldık. Böyle bilinmesi ve sahip çıkılması lazım” dedi.

2000’li yıllarda kendisine ait ve konusu tütün olan bir şiir ile konuşmasına başlayan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, “Tütünün ne demek olduğunu ve aile için ne demek olduğunu biliriz. Tütün köylü için önemli bir milattı. Zamanla teknolojinin gelişmesi ile tütün alanları daraldı. Ancak geldiğimiz son noktada, ekonomik bir gelir kaynağı olduğunu hep birlikte görüyoruz. Tütün, Osmanlı Dönemi’nden bu yana sorun olan tütün ticareti ilk kez yasal zemine oturtma imkanına kavuştu” dedi.

 

Haber: Metin Harıkçı/Şeriban Özçakmak