Tarım Orman İl Müdürü Kıyas: “Zeytinyağı, Güvenilir Yer, Kişi ve Markalardan Satın Alınmalı”

  Piyasada, kimin sattığı belli olmayan zeytinyağları alınmamalı

  Zeytinyağının ticari değerinin olmasından dolayı, güvenilir yer, kişi ve markalardan alınması gerektiğini vurgulayan Kıyas, “Ülkemiz, zeytinyağı açısından önemli bir üreticidir ve bu nedenle gerek fabrika gerekse de çitçinin kendi yöntemleri ve merdiven altı yöntemlerle zeytinyağı üretilmektedir. Zeytinyağı insan sağlığına faydalı olduğu kadar kalitesi ve kimyasal içeriği bilinmeyen zeytinyağı daha çok zarar vermektedir. Bu nedenle piyasada kimin sattığı belli olmayan zeytinyağlarının alınmaması lazım” dedi. 

Zeytinyağının kendisine ait bir kokusu var

  Gerçek zeytinyağının nasıl olacağı ile ilgili bilgi veren Kıyas, “Sağlıklı zeytinyağının kendisine ait bir kokusu var. Zeytinden, doğal bir çim, çağla veya bir doğal ortam kokusunu almak lazım. Eğer bu doğal koku yerine, daha çok boya, kimyasal veya başka bir koku alınıyorsa bu zeytinyağına, mutlaka bir şey karıştırılmıştır ya da zeytinyağı değildir. Zeytinyağının kendine özgü bir tadı da var ve acı bir meyvedir. Bu nedenle, zeytindeki acımtıraklık zeytinyağına da geçmektedir. Zeytinyağını tükettiğimizde, boğazda acı bir his oluşturmaktadır. Tüketiciler bunu istemezler ama gerçek zeytinyağında bunun algılanması gerekir. Aynı zamanda, su tadı veren zeytinyağına şüphe ile bakmak gerekir. Doğal bir zeytinyağı donar. Homojen bir şekilde donan zeytinyağının bazen alt kısmı bazen de üst kısmı donabilir. Gerçek bir zeytinyağının en önemli ölçütü ise laboratuvarda incelenmesi gerekir. Laboratuvarda inceliğinde, zeytinyağı dışındaki kalıntılar, rahatlıkla tespit edilebilir” dedi.

Zeytinyağına, palmiye, fındık, ayçiçek yağı olmak üzere birçok yağ karıştırılmaktadır

  Zeytinyağında, birçok hile olduğunu belirten Kıyas, “Özellikle, pamuk, palmiye, fındık, Ayçiçek gibi birçok yağ, zeytinyağına göre daha ucuz olduğundan zeytinyağına rahatlıkla karıştırılabilmektedir. Hatta bazıları su bile karıştırmaktadır. Fındık yağı hem kimyasal özelliği ile hem de rengi itibari ile zeytinyağına en yakın yağ olduğu için zeytinyağına karıştırıldığı için tüketiciler bunu rahatlıkla fark etmeyebilir. Aynı şekilde, pamuk ve palmiye yağı rengi, zeytinyağının rengine yakın olduğu için zeytinyağına karıştırılmaktadır. Bu farklı yağları, zeytinyağı ile yüzde 60 kadar karıştıranlar var. Yoğun karışımlar, zeytinyağının tadını tamamen değiştirir” dedi.

Haber: Metin Harıkcı/Şeriban Özçakmak