Konut Fiyatları Da Kira Ücretleri De El Yakıyor

  Yüksek kira bedelinden yakınan kiracılar, devletin belirlemiş olduğu yıllık yüzde 25 artış oranının üstüne çıkıldığını belirterek, asgari ücrete yapılan zamla birlikte kira fiyatlarının da artmasından korkuyor.

  Kira ücretlerinin bazı mülk sahipleri tarafından kanuna uygun bir şekilde yapıldığını dile getiren vatandaşlar birçok mülk sahibinin de bunu fırsata dönüştürdüğünü ifade ediyor.

  Faik Kaya (Mülk Sahibi): “Kiracı değilim ama yapılan genel zamlardan dolayı, kiracı olmaktan bir farkımız yok. Kendime ait bir evim var ancak mülk sahiplerinin zam yapmasına taraftar değilim” dedi.

  Rıfat Uyanık (Mülk Sahibi): “Konut fiyatlarına son yıllarda haddinden fazla zam yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Ortalama 500 Bin TL’ye satılan evlerin fiyatları bir anda üçe, dörde katladı. 500 Bin TL olan ev fiyatları yerine mevkiine göre değişmeye başladı ortalama fiyatlar 1 Milyon 500 Bin TL ile 2 Milyon 500 Bin TL arasında değişmeye başladı. Hal böyle olunca yüksek fiyata ev alan ev sahipleri Bin 500 TL olan kira ücretini bir anda 3 Bin, 4 Bin TL’ye yükseltti. Asgari ücret alan bir aile bu kadar yüksek kira ücreti öderse bir ay boyunca geçimini nasıl sağlayacak. O nedenle devletin belirlemiş olduğu kira artış bedeli uygulanmalı, yetkililer bu konuya çözüm bulmalı” dedi.

  Kaan Türkmen (Mülk Sahibi): Her şeyde çok fazla artış var ve ülkemiz ekonomik açıdan sorunlar yaşıyor. Alım gücü çok düştü, kazandıklarımız alacaklarımızı karşılamamaktadır. Mülk sahibi olarak yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı zam yapmaya itiliyoruz. Devletin konut fiyat artışları için verdiği yüzde 25’lik oran bizi kurtarmıyor ve bu oranın üzerine çıkıyoruz” dedi.

  Mikail Ertürk (Mülk Sahibi): Mülk sahibi olarak zam yapmıyoruz, konut fiyatları için verilen yüzde 25’lik orana uyuyoruz. İnsanlar yapılan zamlarla birbirini ezmeye çalışıyor ama biz bunu yapmak istiyoruz.

  Serdal Bektaş (Mülk Sahibi): Adıyaman’da kiralar bayağı artı. Daire sahipleri de yeni kiracı almak için kızım evlenecek, kuzenim gelecek diyerek daha fazla zam yapmak uğruna mevcut kiracıları evlerinden çıkartmaya başladılar. İnsanlarımız yaptıkları fırsatçılık ile bu zamları yapmaya çalışıyorlar. Oysa insanlar, birbirine daha duyarlı davranırlarsa daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

  Habip Tunç (Mülk Sahibi): Bir emlakçı olarak konutta yapılan zamlar, insanların gücünü aşıyor. Bu zamların nereye kadar süreceğini bilmiyoruz” dedi.

  Mithat Yalçın (Mülk Sahibi): Ev sahibiyim ama yılda bir kez zam yapıyorum ve kira artış oranı için belirlenen oranın dışına çıkmıyorum” dedi.

  İbrahim Yaman (Kiracı): Konut piyasasındaki zamlar çok yüksek. Bu zamları devlete bağlıyorlar ama halkımız kendi arasında zam yapıyor. Bir binanın bedeli 700 bin TL ise bir anda 800 Bin TL’ye çıkarıyorlar. Haliyle bunu gören ev sahipleri kira bedellerine de zam yapıyorlar” dedi.

  Ayşegül Sabak (Kiracı): Ev kiralarından yapılan zamlar fazla olduğu için hem kiracı olmak hem de ev sahibi olmak çok zorlaştı. Hayat şartları çok zorlaştı. Allah kiracıların yardımcısı olsun” dedi.

  Emin Taş (Kiracı): Son yıllarda artan yüksek fiyatlar hepimizi çok etkiledi. Bırakın ev sahibi olmayı, kiramızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Gelirimiz düştü, giderimiz çok arttı. Bu nedenle geçim sıkıntısı yaşıyoruz ve böyle giderse köylerimize dönebiliriz” dedi.

 

 

Haber: Metin Harıkcı/Şeriban Özçakmak