Kütükte İstiridye Mantarı Yetiştirecek

  Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce başvurusu kabul edilen çiftçiye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Kemal Uluçay ve İsmet Tekdal tarafından “Kütükte İstiridye Mantarı Üretimi” uygulamalı olarak anlatıldı. Çiftçinin kendisiyle birlikte getirdiği malzemelerle (kütük, testere, matkap, çekiç, çivi, bal mumu, koli bandı, siyah poşet ve misel) yeni kesilmiş söğüt ağacı kütüklerinin üst kısmı yaklaşık 5-6 cm'lik kısmı testere ile kesilerek kapak açıldı. Kapağın kesildiği kütüğün üst yüzeyine misel ekimi yapılarak kapak kapatılıp, dört tarafından çiviler çakılarak mühürlendi. Kütükle kapağın arasının etrafı hava almaması için bantla sarıldı.

Misel ekimi yapılan kütük siyah poşete konularak misel sarımı için 35-40 gün bekletmeye alındı. İkinci ekim modelinde ise yeni kesilmiş söğüt kütüklerine kalın matkap kullanarak, yan yüzeyine belirli aralıklarla çapraz bir şekilde delikler açılarak açılan deliklere misel ekimi yapıldı. Misel ekimi yapılan deliklerin üzeri mumla mühürlenerek, misel sarımı için siyah poşetlere konularak poşetin ağzı sıkıca bağlanıp ekim işleminin tamamlandığı belirtildi.

Ekimi yapılan siyah poşetlerdeki kütükler, kuluçka süresini tamamlaması için 25°C sıcaklıkta kapalı ortamda yaklaşık 35-40 gün bekletildikten sonra; poşetlerden çıkarılarak 15°C sıcaklıkta, %80 nemli ortamda, günlük 6-7 saat ışık altında ve yeteri kadar havalandırmanın yapılabileceği kapalı bir ortamda hasat sonuna kadar bekletileceği söylendi.

  Yeni başlayacağı bu iş için kendisine destek olunmasının ve konuyla alakalı bire bir, bir eğitim verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Özden, projesinin devam edeceğinin altını çizdi.

 

 

Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak