Taştan; “3 Aylar Bize Cenab-I Hakkın İkramıdır”

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi'ne göre 2023 üç aylar Recep Ayı'nın başlayacağı 23 Ocak Pazartesi günü başlayacak. Üç ayların habercisi olarak kabul edilen Regaip Kandili Recep Ayı'nın ilk Cuma gecesi yani 26 Ocak'ı 27 Ocak'a bağlayan gece kutlanacak.

“Üç ayların içerisinde 4 kıymetli gecemiz var; Regaip, Miraç, Berat ve Kadir gecesi”

  Özellikle üç ayların içinde bulunan 4 kıymetli kandil gecelerinde bolca ibadet edinmesi gerektiğine değinen Taştan;

  Cenabı Hakk’a hamd ediyoruz ki bizi Müslüman olarak yarattı. Zaman içerisinde müminlerin önemsediği zamanları ikram eyledi. Bize ikram ettiği zamanlar arasında 3 aylar olarak bilinen mübarek bir zaman dilimi var. Üç aylar nedir? Sevgili peygamberimiz, üç aylardan Recep Cenabı Hakk’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır buyurdu. Vatandaşlarımız arasında da üç aylar olarak bilinen zaman dilimi vardır. Niye bu zamanlar kıymetlidir? İçerisinde Regaip Miraç Berat ve Kadir Gecesi olmak üzere 4 kandil gecemiz var. Recep ayı 23 ocakta nasip olursa başlayacak. Hemen akabinde cuma gecesi dediğimiz 26 Ocak gecesinde Regaip Kandili idrak edilecektir. Regaip kandili 3 ayların başlangıcı olan ilk Cuma gecesidir. Bu yüzden müminler arasında kıymetli bir gündür. Kandillerin tamamında oruç tutmak, ibadet ile geçirmek müminlerden beklenen bir davranıştır. Bu önemli gecelerde tövbe etmek çok önemlidir” dedi.

“Ramazan-ı şerif ayı bizim için en bereketli aydır”

  Üç ayların Miraç Gecesini içinde barındıran aylar olduğunun altını çizen Taştan sözlerine şöyle devam etti; “Miraç gecesi sevgili Peygamberimizin Mescidi Haramdan Mescidi Aksaya götürüldüğü oradan semalara yükseltildiği ilahi huzurda Cenabı Hak ile karşılıklı mülakatta bulunduğu Kuran-ı Kerim’de ismi geçen gecenin adıdır. Hemen arkasından berat gecesi gelecek. Berat gecesi de Kuran-ı Kerim’in cümleten vahide dünya semalarına indirildiği ifade edilen bir gecedir. Ama asıl olan bütün bu saydığımız ayların tamamı ramazana hazırlık için belirlenen zamanlardır. Bu aylarda müminler ibadetlerini çoğaltırlar. Ramazan-ı şerif ayı bizim için en bereketli aydır. Ramazan ayı kadir gecesini içinde barındıran bir aydır. Bütün bu aylardan sonra 21 Nisan da Ramazan-şerifin bayramını hep birlikte idrak ediyor olacağız. Tüm müminlerin 3 aylarının hayırlı geçmesini diliyorum.”

 

 

Haber: Metin Harıkcı-Rabia Kar