Kışın Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?

 Peki kışın hastalıklardan korunmak için ve vücut direncini kaybetmemek içim nelere dikkat edilmeli?

“Günde ortalama 10-12 bardak su içilmesi gerekiyor”

    Kış mevsiminde özellikle karbonhidrat tüketiminin fazla olması nedeniyle beraber, kış ayının  tehlikeli dönemlerden biri olup bu ayları fırsata çevrilebileceğini de belirten diyetisyen İbrahim Terzioğlu şunları belirtti;

    Kışın özellikle kapalı alanlarda ve evde vakit geçirdiğimiz için fiziksel aktivite düşüklüğümüzde çok fazla oluyor. Bu mevsimde özellikle karbonhidrat tüketiminden uzak durmaya çalışmamız gerekiyor. Onun haricinde soğuktan kaynaklı hastalık riskimiz de çok yüksektir. Buna bağlı olarak doğal antioksidanlardan sarımsak ve soğan bulunuyor. Bunları bol miktarda tüketmeliyiz.

Probiyotik tüketimine de ekstra özen göstermeliyiz. Doğal probiyotikler arasında kefir, boza, tarhana, yoğurt, turşu, bulunuyor. Fakat turşu konusunda tansiyon hastalarının bir tık dikkat etmeleri gerekiyor. Onun haricinde soğuk algınlığından ve enfeksiyonlardan korunmak için A, C ve K vitamini takviyeleri almak gerekiyor. Bunlar da havuç, brokoli, karnabahar meyve olarak da daha çok turunçgillerden mandalina portakalın tüketilmesi gerekiyor. Aynı zamanda antioksidan baharatları bulunuyor. Özellikle de zencefil ve zerdeçal kış aylarında soğuk algınlığı için iyi gelecektir. Kış aylarında özellikle de soğuktan kaynaklı azalım görülen sıvı kaybı olarak suyun da çok fazla tüketilmesi gerekir.  Günde ortalama 10-12 bardak su içilmesini tavsiye ediyorum” gibi önerilerde bulundu.

 

 

Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak