Kurban Keserken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban kesimi ve satışı ile ilgili Veteriner Hekimi Yusuf Işık, Gözde TV’ye önemli açıklamalarda bulundu.

“Veteriner hekimlerimiz, kurbanlık hayvanın kontrolünü sağlayabilecek”

Adıyaman Belediyesi olarak kurbanlık hayvan kesim ve satış yerlerinin değiştiğini belirten Veteriner Hekim Işık, “6 Şubat depreminden sonra kurbanlık hayvan ve kesim yerlerinde bir değişiklik yapmak zorunda kaldık. Daha önce Hayvan pazarımız Yeni Mezarlık’ın yanındaydı, ancak 6 Şubat depreminde vefat eden insanlarımız oldu.  Bu vefat eden insanlarımızın mezarlıklarını ziyarete gelecek insanlarımızın ve hayvan satan cambazlarımızın mağduriyet yaşamaması açısından, aynı zamanda ciddi bir trafik yoğunluğu olacağı için bir çalışma yaptık, bunu da Valilik kararıyla yaptık. Kurban hayvanı Komisyonu kararıyla yeni alan Koru Park oldu. Koru Park’ını, geçici hayvan kesim ve satış alanı olarak oluşturduk. Hayvan almak isteyen vatandaşlarımız gidip hayvanlarını alabilirler, Kurban Bayramı döneminde oradan alışveriş yapabilirler ve burada kesim yapabilirler. Mobilhane kesim alanları kuruldu. Vatandaşlarımızın sağlıklı ete ulaşabilmeleri için oluşturulan alan uygun bir alan, orada veteriner hekimlerimiz de olacak ve etlerin kontrolü de sağlanabilecek” açıklamasında bulundu.

 “Küçükbaş hayvan kesimleri ücretsiz yapılacak”

Adıyaman Belediyesi’nde bir ilk olan ve küçükbaş hayvan kesimlerinin ücretsiz yapılacağını söyleyen Işık, “Vatandaşımız hayvanını satın aldıktan sonra, belirlediğimiz kesim alanına götürdüğü takdirde, bizim kasaplarımızda ücretsiz bir şekilde küçükbaş hayvanını kestirebilecek. Gerek Belediyemizin gerekse de İl Tarım Müdürlüğümüzün bünyesinde bulunan veteriner hekim arkadaşlarımız orada olacak.  Örneğin herhangi bir hastalığı bulunan bir hayvan varsa eğer ya da vatandaşın aklında hayvan hastalığı ile ilgili bir soru varsa hekimlerime sorabilecek” dedi.

“Hayvanda bulunan Tüberküloz hastalığını dışardan anlamak mümkün değil”

Işık, hayvanda bir hastalığın olup olmadığı hayvanın dış görünüşünden anlaşılsa da bazen sadece dışarıdan anlamanın mümkün olmayacağını da söyleyerek, “Mesela hayvanda Tüberküloz hastalığında yani akciğer bölgesi tamamen yaralıysa bunu dışardan görmek mümkün değildir. Ama şap gibi bir hastalıkta bunu dış bakıdan anlamak mümkün. Vatandaşlarımız şap gibi hastalıklarda, hayvanın ağzını, dilini muayene ederek ağzında ve dilinde bir yara olup olmadığını ya da hayvanın topallayıp topallamadığına bakarak hayvanın şap hastalığına sahip olup olmadığını öğrenebilir. Vatandaşlarımızın, hayvanda Tüberküloz gibi bir iç hastalığının olup olmadığı çıkaramadıkları için biz kesim yerlerinde olacağız” ifadesini kullandı.

“Sakatatların gelişigüzel bertaraf edilmesi, insan sağlığını ciddi bir şekilde olumsuz etkiliyor”

Kurbanlık hayvan alıcılarına ve satıcıların tavsiyelerde bulunan Işık, “Bazen satıcılar da farkına varmadan hastalıklı hayvan satabiliyor. Bu noktada vatandaşlarımız Veteriner Hekim kontrolünde küpeli olan hayvanları alıp kurbanlık ibadetini yerine getirebilirse daha sağlıklı olur. Ama küpesiz hayvanların sağlıksız olma ihtimali daha yüksek, çünkü kaçak gelmiştir ve herhangi bir kontrolden geçmemiştir. Bu da hastalık risklerini ortaya çıkaracaktır. Vatandaşlarımızın bir sorusu olursa 153 nolu numaradan Belediyemize ulaşabilirler, bu takdirde biz ihbarları değerlendireceğiz.  Aynı zamanda İl Tarım Müdürlüğü vasıtasıyla imha edilmesi gereken veya kafalarında soru işareti oluşan bir durum olduğunda İl Tarım Müdürlüğü’ne ulaşabilirler. Bununla beraber bertaraf edilmemesi gereken organların, örneğin sakatatların gelişigüzel bertaraf edilmemesi gerekiyor. Çünkü bunları sokak hayvanları yediği takdirde, sokak hayvanlarında kist gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Ardından da Zoonoz hastalıkları ortaya çıkabiliyor ve bu da insan sağlığını çok ciddi tehdit edebiliyor” dedi.