Kimler Hak Sahibi Olur?

Hak sahipliğinin kimleri kapsadığını açıklayan Ana Haber Bülteni konuklarından Diyarbakır Barosu Avukatlarından Şirvan Yakut, “Hak sahipliği dediğimiz kişi sadece depremlere yönelik değil. Bütün doğal afet sebebiyle konut, iş yeri ya da ahırları yıkılan, ağır hasar gören kişilerin mülkiyetlerini belgelemeleri sonucu inşaat kredilerinden, konut, iş yeri ya da ahır teslimleri yapılması durumunda bu haklardan faydalanabilecek durumda olacak afetzedeler için kullanılan bir terimdir” ifadelerine yer verdi.

Gözde TV Genel Yayın Yönetmeni Abdurrahman Akçal’ın sadece mülkiyet mi yoksa içeride oturan kiracılar ve onun zarar gören eşyaları da hak sahipliği doğuruyor mu? Sorusuna cevap veren Avukat Yakut, “Maalesef hak sahipliği için mülkiyet esastır. O yüzden kiracılar için kiracılar hak sahipliğinden faydalanamıyor. Kendileri için hak sahipliği tanımı yapılamamaktadır. Ancak kendilerinin kiracı olarak bulundukları konumda hasar gören eşyalarının da depremden ya da doğal afetten dolayı hasar görmesi durumunda eşyalarının bedellerini devletten tazmin edebilirler. Bununla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına kendileri de tespit yaptırabilir. Yine hasar durumuna ilişkin bilirkişi tarafından da kendileri listeleme ve tespit yapılabilir.  İlerleyen süreçte genel mahkemelerde dava yoluyla tazminat yoluna gidebilirler” şeklinde konuştu.

Avukat Yakut, kiracıların enkaz altında kalıp listelenmesi durumuyla ilgili de şunları söyledi; “burada genellikle bir ev içerisinde kullanılabilecek genel ortak hayatın ve bir günlük yaşam idame ettirilebilmesi için bir evde bulundurulması gereken eşyaların neler olduğu herkesin kabulünde olan şeylerdir. Kişiler bununla ilgili listeleme de yapabilir. Evinin iş yerinin yıkılması hasar görmesinden kaynaklı içerisinde bulunan eşyaların tespit edilerek ya da bununla ilgili bir genel tespit yapılarak tazminat isteyebilir. Başvuru Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılır. Bakanlık tarafından bilirkişi ataması yapılır daha sonra ise, rayiç bedeli ne ise buna yönelik tespit yapılır rapor doğrultusunda bu kişinin zararı tespit edilmiş olur” dedi.