Hak Sahiplerine TOKİ’den Konut İmkânı

Avukat Altuntaş, Ağır hasarlı olan kişi hak sahipliğiyle birlikte bir konut imkanına sahip olacağını ve bununla birlikte taşınmazı ağır hasar olan ve orta hasarlı olan kişiler meydana gelen maddi zararını idari yollarla ve özel hukuk yoluyla tazmin edebileceğini belirtti. 

Depremlerden sonra pek çok bina yıkıldı, bir kısmı ağır hasarlı ve yıkılacak bir de orta hasarlılar var. Üç tane kategorimiz var ölümler, yaralanmalar ve ampute olan insanlar var. Evi yıkılanın, evi ağır hasarlı olanın, ölenin yakınlarının ve uzuv kaybı bulunanların kimlere yönelik dava açabileceği, nerelere başvurabilecekleri hakkında bilgi veriri misiniz sorusu üzerine Avukat Ayşenur Altuntaş, “Öncelikle hak sahipliği kavramı aslında bizim ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkık olarak tespit edilen konut ve iş yerlerini kapsıyor. Ağır hasarlı olarak ve orta hasarlı olarak tespit edilen kişileri idari makamlarca bir hak sahipliği tanımlanıyor. Bu hak sahipliği kavramı ile birlikte kazanmalarıyla birlikte kendilerine TOKİ'den birer konut imkânı sağlanacaktır ve daha sonrasında konuşacağımız üzere yerine dönüşüm projesi de şu anda konuşulan konulardan biridir. Ağır hasarlı olan kişi hak sahipliğiyle birlikte bir konut imkanına sahip olacaktır ve bununla birlikte taşınmazı ağır hasar olan ve orta hasarlı olan kişiler meydana gelen maddi zararını idari yollarla ve özel hukuk yoluyla tazmin edebileceklerdir. Şimdi idari yollarla tazmin edebilmesinin yolu idari makamların kusurundan kaynaklanmaktadır.Bu idari makamların kusurlarını, idari makamlar nelerdir diye konuşursa bunlar AFAD müdürlükleri Adıyaman Valiliği, aynı zamanda Adıyaman Belediye Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı olarak nitelendirebiliyoruz” cümlelerini kullandı.

Ayrıca Avukat Ayşenur Altuntaş, “Söz konusu davalar iki mercide gidecek. Bir idari yargıda. Bir de özel hukukta müteahhitlere yapı denetim şirketlerine karşı ve aslında alınacak bilirkişi raporuyla ve delil tespiti öncelikli olarak yapılması gerekir dili tespiti olarak biz kusuru her kime yükleyebiliyorsak davaya yönelteceğimiz taraf da o taraf oluyor.Zemin sıvılaşmasının olduğu bir yerde eğer ki bir mühendis burada jeoloji mühendisi hayır zemin uygundur. Ya da üç kat vermesi gereken bir yerde beş katlık bir izin verilmişse bu durumda bunlara sebebiyet veren kişiler kimse o taşınmazda biz kusuru onlara yönelterek davayı ona açacağız. Somut olarak Gölbaşı örneğinden şu anda imara kapatılmış durumdadır Gölbaşı. Bu durumda özel hukuk alanında müteahhit yapı denetim ve ilgili kişilere gideceğiniz sorumlu kişilerAncak idari yargıda da sonuçta idari makamlarca bu depreme uygun olup olmadığının denetlenmesi gerekiyor”şeklinde ifadeler de bulundu.