Belirli Amaç İçin Kurulan STK’lar Adıyaman’da Ne Yapıyor?

Sivil toplum kuruluşları halkın belli bir amaç doğrultusunda birleşerek ortaya iyi ve güzel şeyler çıkarmak adına oluşturdukları sivil toplum örgütleridir. Daha iyi bir yaşam koşulu ve hayat standardı için toplanan bu insanlar tamamen halkın yararına ve faydasına çalışmakta olup, devlet tarafından da gerekli izinleri almışlardır. Yani tamamen yasal olarak kurulmuşlardır.

   STK ne yaparlar; Kuruluş amacı olmak üzere belirlediği misyon üzerine çalışırlar. Belirlemiş olduğu vizyonu yakalamak için uğraşırlar. Yurt içinde veya yurt dışında insanların haklarını savunurlar. Onları hem korur hem de kollarlar. Toplumun olması gerektiği yere gelmesi için çalışırlar. Suçların önüne geçmek için olumsuz alışkanlıkları engellemeye çalışırlar. Tedavisi zor olan hastalıklar için bir nebze nefes olmaya çalışırlar. Aksayan ve giderilemeyen sorunların ifade edilmesi için uğraş verirler.

İkna edici çalışmalara katılırlar. Kamuoyunu belli bir konuda eğitmek ve bilgilendirmek isterler.

   Adıyaman’da da işçi haklarından dini konulara, sosyal ve ekonomik konularından hayır işlerine kadar birçok alanda sivil toplum kuruluşu faaliyet göstermektedir. Peki, bu STK’lar Adıyaman’da üzerlerine düşen görevi yerine getiriyor mu?

“Görevlerini Yapmaları Mümkün Değil”

   STK’ların üzerine düşen görevleri yapması mümkün değil diyen Emekli öğretmen Emir Çeltik, “ sendikaları kuran bir kişiyim ama şimdi Sivil Toplum Kuruluşlarının tepki göstermesi ve vatandaşın halini ortaya koyması mümkün değil. Herkes kendi derdine düşmüş depremde bu işin tuzu biberi oldu. Adıyaman zaten sahipsiz bir il şimdi ise perişan oldu. Sivil Toplum Kuruluşları da bu işlere bir tepki göstermiyor” şeklinde konuştu.