Deprem Bölgesi Sağlanan Teşvikler Neler?

Türkiye deprem bölgesindeki teşvikler, afet riskini minimize etmeyi amaçlayan bir dizi önlemin parçasını oluştururken, depremlerden etkilenen 11 ilde, devlet tarafından sağlanan teşvikler geniş bir yelpazede yer almaktadır.

Deprem Sonrası Ekonomik Teşvikler

Deprem sonrası yaşanabilecek göçün önüne geçebilmek için öncelikle, depreme maruz kalan bölgelerdeki işletmeler için vergi indirimleri ve muafiyetler gibi ekonomik teşvikler ile depremden zarar gören işletmelerin kredi kolaylıklarından faydalanmasını sağlayan finansal destek mekanizmalarını devreye alınmıştır. Yapı sektöründe ise, depreme dayanıklı binaların inşası için çeşitli teşvikler uygulanmaktadır. Bu kapsamda, vergi, avantajları, altyapı geliştirmelerine yönelik mali destekler ve yapı güvenliği standartlarını karşılayan projeler için özel teşvik programları bulunmaktadır. Ayrıca hasar gören binaların onarımı ve güçlendirilmesi için desteklerde sunulmaktadır

Deprem Sonrası Psikososyal Destek

Sağlık ve eğitim sektörlerinde de deprem sonrası toparlanmayı hızlandırmak amacıyla çeşitli teşvik önlemleri bulunmaktadır. Depremlerden etkilenen bölgedeki vatandaşların psikososyal destek alabilmesi için sosyal hizmet projeleri ve danışmalık hizmetleri gibi önlemler hayata geçirilmiştir. Bu toplumun deprem sonrası etkilerle başa çıkabilme kapasitesini arttırmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde uygulanan teşvikler, ekonomik, yapısal ve sosyal alanlarda geniş bir perspektifte toplumun iyileşmesini ve toparlanmasını desteklemeyi hedeflemektedir.

Çiftçiye Destek

Deprem bölgesindeki çiftçilere yönelik de bazı adımlar atıldı. Bu kapsamda, afetten etkilenen çiftçilerin hazine faiz destekli kredileri 1 yıl süreyle faizsiz ertelenirken, her büyükbaş hayvan için 500 lira, her küçükbaş hayvan için ise 50 lira yem desteği sağlandı.

Deprem İlleri Cazibe Merkezleri Programı Kapsamına Alındı

Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı ise depremlerden sonra, Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sivas'ın hasar gören ilçelerinde gerçekleştirilecek asgari 1 milyon 500 bin liralık yatırımlar, 6. Bölge teşviklerinden faydalanabilecek. Böylelikle bu iller Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınmış oldu. Bu illerde yapılacak yatırımlar, için faiz veya kar payı desteği, sabit yatırım tutarının yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla 30 milyon lirayı geçemeyecek. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce kullanılan, faiz veya kar payı desteğinden yararlanan krediler ve finansal kiralama borçlanmaları için, belirtilen sınırlar aşılmamak kaydıyla, uygulanan faiz veya kar payı desteği puanında değişiklik yapılmadan destek süresi sonuna kadar uygulama yapılacak. Karar ile Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar’da değişiklik yapılarak, yatırımların 6. Bölge teşvik unsurlarından yararlanmasını öngören program kapsamına deprem illeri dahil edildi.

Toplam Yatırım Tutarı 61 Milyar Lira

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, birkaç ay önce yaptığı açıklamada deprem bölgesindeki yatırımlar için 479 teşvik belgesi düzenlediklerini belirterek, Bu teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarının ise 61 milyar lira olduğunu ifade etmişti.

HABER: SİBEL TURAN