Asgari Ücret İçin Komisyon Görüşmeleri Başladı
Milyonların gözünün kulağının olduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu görüşmesi bugün gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında başlayan görüşmeden önce açıklamalarda geldi. Bakan Işıkhan: ‘‘’Bir yılda toplamda yüzde 107'lik zam oranıyla hamdolsun işçimizi, emekçimizi enflasyona ezdirmeme idaresini gösterdik'' ifadelerini kullandı.
“Ortak Akıl ve Uzlaşı İçinde Geçecek”Asgari ücretin ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden en önemli sosyal politika aracı olduğunun altını çizen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Komisyon toplantılarımızın bugüne kadar inşa ettiğimiz sosyal diyaloğun temeli olan iş birliği açık iletişim ve adil bir değerlendirme anlayışı ile ortak akıl ve uzlaşı ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret çalışma hayatında çalışanlarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden en önemli sosyal politika aracıdır. Asgari ücret esasında tüm gelirleri dolaylı yolla etkilemesi nedeniyle sadece asgari ücrete tabi çalışanları değil tüm sektörleri, tüm çalışanları ve tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur” şeklinde konuştu.
“Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Edeceğiz”İç piyasa dinamikleri açısından önemli olduğunu da söyleyen Bakan Işıkhan, “Asgari ücretin belirlenmesi çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bu çerçevede şartlar ne olursa olsun gerek kayıt dışı istihdamla gerek işsizlikle ilgili mücadelemize devam edeceğimizi belirtmek isterim. Ekonomideki genel toparlanma ve yeniden büyüme sürecinin etkisiyle önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz” dedi.
“Çalışanları Enflasyona Ezdirmeyeceğiz”Asgari ücret belirlenirken içerisinde bulunduğumuz ekonomik durum ve sosyal durumunda düşünüldüğünü belirten Bakan Işıkhan, “2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir. Komisyon değerlendirmelerini yaparken ücretler genel düzeyini ve işçilerimizin geçim şartlarını da göz önüne almaktadır. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşulları da dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“Küresel Krize Rağmen İyileştirmeler Yaptık”Bir yılda yüzde 107’lik zam yaptık diyen Bakan Işıkhan, “Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın ve en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içinde olduk. Her daim imkânlarımızı ve sınırlarımızı vatandaşlarımızın yararına olacak şekilde zorladık. Özellikle son yıllarda dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücrette yaptığımız iyileştirmeler bunun en net kanıtıdır. 2002 yılında net 184 lira olan asgari ücret 2023 yılında net 11 bin 402 liraya çıkarak nominal olarak 61 kata reel olarak ise yaklaşık 3 katına çıkardık. 2023 yılı başında belirlediğimiz asgari ücreti enflasyonist baskılar nedeniyle çalışanlarımızın satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak amacıyla temmuz ayında ilave bir artışla ikinci kez artırdık. 2023 yılında asgari ücret ocak ayında yüzde 55, Temmuz ayında yüzde 34 oranında artırılmıştır. Yılsonu TÜFE artış beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığında 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede bir yılda toplamda yüzde 107'lik bir zam oranıyla işçimizi enflasyona ezdirmeme iradesi gösterdik” cümlelerini kullandı.
“Dengeli Bir Rakam”Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da, “Önümüzdeki dönemde de üretim ve istihdamın desteklenmesini son derece önemsiyoruz. Kritik bir dengeyi ifade ediyoruz. Devletimiz tarafından verilecek desteklerin bu dönem için son derece önemli olacağının farkındayız. Hem çalışanlar hem işverenler, birlik ve beraberlik içinde toplantıların geçmesini diliyoruz. Dengeli bir rakam ve mutabakatla sonuçlanmasını diliyorum” sözlerini kullandı.
“Asgari Ücret Bir Koruma Ücretidir”Asgari ücret tespitinde geçim şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise, “Milyonlarca işçiye ve ailesine, işverenlere hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum. Asgari ücretin tespitinde geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir. İşçiler bu yıl komisyonda doğrudan yaşadıklarını sizlere anlatacaktır. Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlar tarafından umutla takip edilmektedir. Belirleyici olan burada hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir” dedi.
“Ekonomide Yaşanan Olumsuzların Nedeni İşçiler Değildir“Son olarak Ağar, ”Vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Yılbaşında ele geçen net ücret aylar geçtikçe azalmaktadır. Asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları başta kira ve gıdada olmak üzere devam etmektedir. İşçinin mutfağına alınan tedbirler olumlu olarak yansımamıştır. Asgari ücret açlık sınırının altındadır. Ekonomide yaşanan olumsuzların nedeni işçiler değildir. Toplam nüfus içinde çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden alınan pay düşmektedir. Gelir politikaları yeniden gözden geçirilmelidir. Tespit edilecek asgari ücretin işçi ve toplumun beklentilerine uygun olmasını temenni ediyoruz. TÜRK-İŞ olarak ücret söyleme şansımız yok ücret söylersek bağlanır kalırız. İşveren tarafından ücret gelecek ki değerlendirme yapacağız. Şu an ücret söylemenin anlamı yok” şeklinde konuştu.
Haber: Emine TÜTÜN