Tutum, Yatırım Ve Türk Malları

    Ülkemizde üretilen, yetiştirilen ürün ve malların tüketimini arttırmak için her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanır. Bu hafta ilk olarak 1946 yılında kutlanmaya başlandı. Okullarda etkinlikler yapılarak yerli tüketimin bilinçli olarak artması amaçlanır.

Toplumsal Bilinç Yaratmak

   Resmî adıyla Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kısaca Yerli Malı Haftası 1. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması için ilan edildi.  Atatürk’ün başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış ve bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararı alınmıştı. O dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bu yönde bir konuşma gerçekleştirip ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularında vurgu yapmıştı. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1983’de adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.

  İsminden de anlaşılacağı üzere bu haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artırılmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ”yerli malı kullanmanın önemi” vurgulanmaya çalışılır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir. Bu haftada ihtiyaçlara yönelik harcanan paranın geri kalanı da yatırım yapmakla olacağı gibi vurgular yapılır. Ülkede yetişen ve kendi öz benliğimizi yansıtan yatırım araçları tüketim malzemeleri olarak kullanılmasının önemi sadece bu haftada değil yılın bütün günlerinde önem arz ediyor. Çünkü bizler ne kadar kendi çiftçimizin, sanayici, tekstilci ve tekstilcimiz ürünlerine hayatımızda yer verirsek hem ülke içi dinamikleri artmasına neden olur hem de daha güvenli bir tüketim aracına erişmiş oluruz. Bu yerli olarak saydıklarımız yeterli değil. Mesela yerli araç, bizim içimizden olan insanların ürettiği teknolojik araç gereçler var. Biz bunlara önem vermezsek ya da önemini duyurmazsak başkalarının da ilgisinin bizim üretimimize yönelmesini sağlayamayız.    

    Çoğumuz yerli ve milli diyerek Milli Teknoloji Hamlesinden bahsederiz değil mi? O da bu haftanın içerisinde barındırdığı kelimelere dâhildir. Örnek verecek olursak eğer havacılık ve uzay sistemlerinde yer alan yerli gururlarımız; T625 Gökbey, Uçbey Biha, Kızılelma, Akıncı, Alpin, Pirisat, Gezeri, Aksungur, Serçe ve Mufs gibi birçoğu. Sadece bir alanı ayrıntılı yazdık ama Deniz araçları, Silah sitemleri, Kara araçları,  Radar ve Elektronik Harp Sistemleri, Entegre Güvenlik Sistemleri ve Tedarik ve Ar-Ge Projeleri gibi başlıkları açtığımız zaman bu yerli yatırımlar uzar gider. Bunları düşünen, projelendiren ve üreten de kendi benliğimizden çıkan insanlar. Ve bizler bu üretimler ile uluslararası alanda bizlerde varız ve güçlüyüz diyebiliyoruz.  Stratejik ve bağımsızlığın sürdürülebilirliğini yerli ürünlerimi ile sağlayabilmemiz bu haftanın önemini bizlere çok iyi anlatıyor.

Haber: Emine TÜTÜN