İş mi yok, işçi mi işi beğenmiyor?

   Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklamış ve açıklamada işsizlik oranı ise 0,5 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylece işsizlik oranı 5. ayda da tek hanede kalırken, işsizlik Ekim ayında 2012 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini gördüğü duyurulmuştu. İşsizlik rakamları böyle seyrederken akıllara iş mi yok yoksa işçiler mi iş beğenmiyor diye soru geliyor. İş çok diyen de var işi beğenmeyen de çok diyen de var. Peki, bu sorunun cevabı ne?

“İşi Beğenmiyorlar”

   Adıyamanlıların bir kısmı; “Çalışana iş çok ama işçi iş beğenmiyor. İşveren günlük Bin Lira para veriyor ama işçi parayı beğenmeyerek evde yatıyor sorunca da iş yok diyor. Biz eskiden taşı sıkıp suyunu çıkarıyorduk. Gençler şimdi bir saat çalıştıktan sonra işi beğenmiyor yoruluyorum diyerek işe gelmiyor. Para çok verildiği için işçiler işi beğenmiyor. Eskisi gibi paralar kısıtlı veriliyor. Rahata alışıldığı için durum böyle oluyor. Gençleri nazik alıştırıyoruz, biraz sıkıntıya alıştırırsak böyle olmaz” ifadelerini kullandı.

“Çalışacak İş Yok”

   İş olmadığını belirten vatandaşlar da, “İş yok. Sigortalı işte çalıştım ayrıldım sigortamı doldurmak istiyorum ama iş bulamıyorum. Gençler burada iş bulamadığı için hepsi şehir dışında. Yabancı işler olduğu için gençlerde iş bulamayarak dışarıda çalışmaya gidiyor. Yabancılar güvencesiz çalıştığı için uygun çalışıyorlar. Gençler işe başlamak istese bile asgari ücret bile vermeyen yerler olduğu zaman işe girmiyor. Onun için de çalışacak iş yok” cümlelerine yer verdi.

Haber: Emine TÜTÜN