Görür Doğu Anadolu Fayı'na Dikkat Çekti
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin davetli olarak geldiği Adıyaman’da ‘Depreme Dirençli Kentler’ sempozyumunda konuştu. Açılış konuşmalarının ardından söz alan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman’ın Bitlis Zağros Bindirme Kuşağı’nın başlangıcında olduğunu ve 6 Şubat Depremlerinin bu kuşakta stres biriktirdiğini kaydetti.
“Depreme Dirençli Kentler Kurulmalı”
Depreme dirençli kentlerin önemine vurgu yapan Görür, depreme dirençli kentin anlamının, büyük deprem geldiği zaman o kentin o depremi minimum hasarla atlatmasını sağlayacağı kent anlamına geldiği belirterek şunları söyledi,”
“Hükümet veya muhalefet cephesindeki belediye başkan adayları halka vadettiğinde deprem dirençli kentler inşa edeceğiz diyorlar. Bu elbette ki 6 Şubat depreminin farkındalığı. Bu coğrafyada, 13,6 milyon sene önce deprem mekanizması oluştu. 13,6 milyon seneden beri depremler devam ediyor. Daha milyonlarca yıl devam edecek. O yüzden bu ülkenin bir numaralı gündemi deprem olmalı. Şimdi biz depremleri durduramayacağımıza göre her depremde de 10 binleri, 50 binleri toprağa veremeyeceğimize göre ne yapabiliriz onu araştırmalıyız. Depremde ayakta durmak için deprem dirençli kentler yapabilir."
diğer ülkelerde yaşanan büyük depremleri ve oralarda yaşanan depremlerde bizlerdeki kadar can kaybı yaşanmadığını belirterek neden depreme dirençli kentler yapılamadığını dile getirdi.
Görür Doğu Anadolu Fayı'na Dikkat Çekti
Deprem konusunda Doğu Anadolu Fay hattıyla ilgili çeşitli uyarılarda bulunan Görür, şöyle konuştu:
“Adıyaman levha sınırına çok yakın bir yerde yerleşmiştir. Dolayısıyla bu fay Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde depremi üretir. Şimdi bu ne kadar zamanda depremi üretir? Şimdi bunun tekerrür periyodu, 500 senede birdir. Her 500 senede bir deprem üretir. Her 500 senede bir aşağı yukarı Karlıova’dan Antakya Suriye’ye kadar olan yer yerle bir olmuş, yapılmış. Bir daha yerle bir olmuş, bir daha yapılmıştır. Doğu Anadolu Fayı kırıldığı için sizde yakın olduğunuz için depremi duydunuz. Yakınsınız diye sizi de yıktı. Yalnız bu deprem olduğu zaman, bir fay kırıldığı zaman içindeki enerjinin yüzde 20’sini kırılmamış faylara veya komşu faylara transfer eder. Şimdi düşünün bu fay kırıldığı zaman tam 5 milyon ton dinamitin aynı anda patlamasına denk gelen enerjiyi açığa çıkarttı. Muazzam bir enerji. Şimdi bu enerjinin önemli bir kısmı hemen yakınında olan Bitlis Zağros Kuşağına yüklendi. Ne demektir bu? Bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti demektir. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken ekstra bir enerji yüklendiği için belki de 50 seneye çekti”
HABER: SİBEL TURAN