İşte Yerli ve Milli AESA Radarı

Türkiye’nin savunma sanayi alanında elinde olan donanımlarını yerlileştirecek ve millileştirecek hâlihazırda var olan F-16’ların modernizasyonunda önemli rol oynayacak. Proje çerçevesinde ASELSAN tarafından geliştirilen ‘Aktif Faz Dizinli Radar’ yani AESA olarak bilinen radar sistemi ile kullanılan radar sistemlerinin kabiliyetleri önemli ölçüde artacak. Proje çerçevesinde üretilen radar, sadece F-16 modernizasyonunda değil, aynı zamanda İnsansız Hava Araçları'nda (İHA) da kullanılacak. Radarın ilk uygulaması ise AKINCI İHA’da gerçekleştirilecek.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN’ı ziyaret ederek F-16 Modernizasyonu kapsamında yürütülen Özgür Projesi ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi aldı. Radarı ve ASELSAN tarafından F-16’lar için geliştirilen Dijital Kokpiti inceleyen Prof. Dr. Demir, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Prof. Dr. Demir, uzun zamandır konuşulan Özgür Projesi’yle ilgili çalışmaların meyvelerini görmek ve bundan sonraki çalışmaların takvimiyle ilgili yol haritasını paylaşmak üzere görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

“Tabii TUSAŞ ve ASELSAN öncülüğünde havacılık sektörümüzün oyuncularının, savunma sanayi sektörümüz oyuncuların bütün kabiliyetleriyle iştirak ettiği uzun soluklu bir projeden bahsediyoruz” diyen Demir, şöyle devam etti:

Dünyada en ileri ölçülerde uygulanan radarlara muadil bir radar

“Gözümüz yükseklerde diyoruz. İstiklal ve istikbal mücadelesinden bahsediyoruz. Ulu Önder Atatürk’ün de söylediği gibi ‘İstikbal Göklerdedir’ lafını biz evet istiklal ve istikbal mücadelesinde de göklere hakimiyet önemlidir diyoruz. O açıdan F-16 modernizasyon projemizin, özgürleştirme projemizin ilk adımları olan özgür projemiz ve onun çıktıları. Bunun anlamı gayet geniş. Son derece modern bir radar. Şu andaki dünyada en ileri ölçülerde uygulanan radarlara muadil bir radar geliştirme projesi. Üzerinde koyduğumuz kokpitteki akşamların tamamen dijitalleştirilmesi ve bir dizi ürünün millileştirilerek artık tamamen Türk sistemlerinin üzerine entegre edilebileceği, milli silahlarımızın kullanılabileceği bir uçaktan bahsediyor olacağız. Tabii bizim milli muharip uçak yolculuğumuza aslında bu aşamada yapılan çalışmalar Milli Muharip Uçak yolculuğumuzun temel taşlarını da teşkil ediyor. Yani biz Milli Muharip Uçak yolculuğumuza sıfırdan başlamadık. Bütün bu projeler, bütün bu yapılan çalışmalar işte oraya giden yolda atan adımlardı ve burada kazandığımız her türlü kabiliyetin bir adım daha ötesini inşallah milli muharip uçak projemizde kullanıyor olacağız.”

F-16’ların çeşitli modelleri var

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Hava Kuvvetlerinde F-16’ların çeşitli modelleri olduğunu; ilk modellerden başlamak üzere bu modernizasyonun hayata geçirileceğini ifade etti. Adım adım F-16’larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecekler” diyen Demir, “Hep beraber yaptığımız bir yolculuk. Bu yolculukta başta Hava Kuvvetlerimiz, Türk savunma sanayi şirketlerimiz, ASELSAN, TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK’ın diğer enstitüleri ve bütün şirketlerimiz ve silah üreticilerimiz; Roketsan, HAVELSAN, elektronik üreticilerimiz ve bizim tabandaki bu sisteme katkıda bulunan tüm savunma sanayi şirketlerimiz gerçekten iyi bir performans gösterdiler” diye konuştu. Daha kat edilmesi gereken önemli mesafeler olduğuna dikkat çeken Demir, “Şu anda gördüklerimiz ve başarılanlar ileride çok daha iyisini başarabileceğimizin işareti. Şu ana kadar emek veren ve bu başarıya katkıda bulunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.

AESA Radarı AKINCI’mıza çok kısa süre içinde takacağız

“Bugün gördüğümüz, AESA Radar dediğimiz radarımızın da aslında ilk uygulamasını insansız sistemlerde yani AKINCI’mıza çok kısa süre içinde takacağız. Daha sonra da F 16’larımızda daha sonra diğer modellerinde ve Milli Muharip Uçağımızda da bu tür radarı ve ilgili elektronik sistemleri görüyor olacağız. Bu önemli bir kabiliyet artışı anlamına geliyor. Türkiye’nin hava gücünü, hava-yer, hava-hava mücadelelerindeki etkinliğini çok daha artıracak sistemlerle devrede olacağız inşallah. Tekrar sizlere katılımınız için teşekkür ediyorum. Emeği geçen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Daha önümüzde almamız gereken çok mesafeler olduğunu görüyorum ama şu ana kadar yaptıklarınız bu mesafelerin çok daha hızlı ve başarılı şekilde alınacağını da bize gösteriyor. O açıdan hayırlı olmasını temenni ediyorum temlerde çok daha iyi işler çıkartacağını gösteriyor” dedi.

Haber: Metin Harıkçı / Damla İbiş