Kürekçiler Kıyasıya Yarıştı

Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Kızilin köyünün altında Türkiye’nin ilk kürek maratonu start aldı. Kızilin köyünden başlayan ve Damlıca köyünde son bulan 42 kilometrelik maraton kıyasıya mücadele ve heyecana sahne oldu.

  Adıyaman Valiliği, Türkiye Kürek Federasyonu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen yarışlara Azerbaycan, Moldova, Malta ve Türkiye’den 4 ülkeden 100 sporcunun katılımı ile gerçekleşti.

  Kızilin’de bulunan tarihi kaya mezarlarının arasında geçekleşti. Kayalara oyulan 3 katlı mağaraların yer aldığı Kızilin bölgesinde sporcular hem yarıştı hem de muhteşem doğaya hayran kaldı. İki gün sürecek yarışların startına Vali Mahmut Çuhadar ve beraberindekiler verdi.

  4 Ülkeden 100 Sporcu Katıldı

  Türkiye’nin ilk kürek maratonunu Adıyaman’da düzenlemekten son derece ve mutlu olduklarını dile getiren Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, ‘‘Bu sene yaptığımız bu maratona 4 ülkeden 100’ü aşkın sporcu katıldı. Gelecek yıl, bunu daha çok genişleterek yurt dışından birçok sporcuyu buraya çekecek bir organizasyon planlıyoruz. Yüzüncü Yıl Kürek Maratonunu planlamaya hemen yarından itibaren başlayacağız. Gelecek yıl Yüzüncü Yıl Kürek Maratonunu yapacağız. Çünkü Adıyaman kürek sporları için ideal merkezlerden bir tanesi’’ dedi.

  Vatandaşlarımızın Heyecanlanması Bizi de Heyecanlandırıyor

  Vali Çuhadar, ‘‘Gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında, Adıyaman’ı kürek merkezi olarak tanıtmayı hedefledik ve bunu gerçekleştirmek için gece gündüz bütün arkadaşlarımız çalışmaktadır. Gerek Kürek Federasyonu gerekse de Kalkınma Ajansı ve Valiliğimiz bu konuda iş birliği içindeler. Kızılın Köyü vatandaşlarımızın sabahın erken saatlerinde kalkarak kürek yarışlarını büyük bir ilgiyle izlemesi bizleri çok mutlu etti. Yapılan yarışma vatandaşımızın heyecanlanması bizi de heyecanlandırıyor. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

  Büyük Maratonları Burada Gerçekleştireceğiz

  Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk, uluslararası bir etkinliği Kızilin’de gerçekleştirmenin memnuniyetini yaşadıklarını belirterek, “Burada uluslararası bir yarışın başlangıcı, ilerideki çok güzel şeylerin habercisidir. Şu an burada olmamız, bu ekiplerin geliyor olması, bu suyu gördükten sonra her sene bir kişi beş kişiye katlanarak bir kar topu olacak ve çığ olacak. Ben inanıyorum ki ileride rakibimiz olan yurt dışındaki büyük maratonları geçebileceğiz. Besni Kızilin’de ileriki zamanlarda çok daha güzel etkinlikler gerçekleştirmeye gayret edeceğiz” dedi.

  Ertürk,‘‘ Burayı görünce, kürek sporu yapan birisi için âşık olmamak çok zor. Bizim için inanılmaz bir ortam. Doğa sporu olduğu için farklı özellikler zorun olarak olmak zorunda. Adıyaman’ın kürek sporu açısından bu zamana kadar keşfedilmemesinin yanlış olduğunu düşünüp hemen çalışmaya başladık’’ dedi.

  İlimiz Kürek Sporunda Dünyanın Merkezi Olmaya Aday

  Gençlik ve Spor Müdürü Fikret Keleş ise açıklamasında, “Kürek maratonunu bugün gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 4 ülkeden 100’e yakın sporcu katılıyor. Tabi bugün doğal yapısı ve katılan sporcuların çoğunluğuyla beraber ilimizde kürek sporunun Türkiye’de ve dünyada uluslararası arenada merkezi olmaya adaydır. Daha önce bu bölgede rafting yarışları düzenlenmiştik bugünde kürek maratonu düzenlemenin heyecanını yaşadık. Etkinlik sadece bir yarıştan ibaret kalmayıp ilimizin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Bizlere destek olan sayın valimize, ipek yolu kalkınma ajansına, Kürek federasyonumuza, sporcularımıza ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

  Ciddi Bir Yarışma Organizasyonuna İmza Attılar

  Yapılan maratonun ülkemiz adına guru verici bir tablo olduğunu dile getiren AK Parti Besni İlçe Başkanı İsmail Sümer, ‘‘Kürek Federasyonu’nun organize ettiği ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün nezdinde yapılan bir etkinlik. Tabi ülkemiz, turizm açısından böyle sportif alanların ilçemizde yapılması bizi ayrıca onurlandırıyor. Özellikle, büyük katılımın olduğu projeyi, Kızılin halkının sahiplenmesi ayrıca bizi mutlu ediyor. Bu tür etkinliklerin devam etmesini arzu ediyoruz. Gençlik Spor Bakanlığımızın gençler adına böyle bir organizasyona destekleri ayrıca mutlu ediyor. Çünkü bu etkinliklere, gerçekten ihtiyacımız var. Bölgemizin turizme kazandırılmasında, ilçemizin turizmi açısından da güçlü bir potansiyele sahip olduğunun bilincindeyiz. Bu etkinliklerimizde, kurumlarımızla beraber Kürek Federasyonu yetkilileri ile beraber sahiplenmesi Gençlik Spor Müdürlüğü’nün koordinesinde ciddi bir projeye muhteşem bir yarışma organizasyonuna imza attılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

  Yarışmaların tamamlanmasının ardından, dereceye giren takım ve sporculara kupa ve madalyaları Perre Antik Kentte düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Haber: Metin Harıkçı - Şeriban Özçakmak