Mücbir Sebep Halinin Uzatılması Deprem Bölgesindeki İşletmeleri Kurtarabilir
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde 31 Ağustos 2024 günü sonu itibarıyla sona eren mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.
30 Kasım tarihinde bitecek olan mücbir sebep halinin uzatılması büyük önem taşıyor. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde uzatılan mücbir sebep halinin bitmesi ile zaten zor durumda işletmeciler iyice çıkmaza girecek. Toparlanma sürecinde olan deprem bölgesi mücbir sebep halinin bitmesi ile toparlanmayı bırak vergi ve SGK borcu yüzünden iş yerlerini kapatma zorunda kalacaklar. Deprem bölgesi hala toparlanmadı. Ekonomik yaşamın bile sınırlı olduğu deprem bölgesinde sıkıntılar her geçen gün devam ediyor. Konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlar toparlanamadı. Sadece toparlanmanın adımları atılıyor. İşletmeler bazen kazancı olmadan günlerini bitiriyor. Bu nedenden dolayı mücbir sebep uzatılmalı ve deprem bölgesinde hayat zaten zorken insanlar çıkmaza daha fazla sürüklenmemeli.
Deprem sonrası toparlanma süreci hâlâ devam ederken, mücbir sebep halinin sona ermesi, vergi ve SGK borçları nedeniyle işletmelerin kapanmasına yol açabilir. Bölgede ekonomik hayat büyük ölçüde sınırlı, konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlar ise hala eski düzenlerine dönemediler. İşletmeler bazen kazanç elde edemeden çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor.
Bölgedeki işletmeler için mücbir sebep halinin uzatılması, hayati öneme sahip. İşletmeciler, devletin tanıdığı bu özel durum sayesinde, borçlarını zamanında ödemek zorunda kalmıyor, böylece hayatta kalabilmek için daha fazla zaman kazanıyorlar. Ancak mücbir sebep halinin sona ermesi durumunda, zaten zor durumda olan işletmelerin vergi ve SGK borçları nedeniyle kapanması riski oldukça yüksek.
Geçici olarak uzatılan mücbir sebep hali, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin yanı sıra Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde de ticaretin devam etmesini sağladı. Bu kapsamda, bölgedeki işletmeler, 6 Şubat 2023 ile 30 Kasım 2024 tarihleri arasındaki beyanlarını belirli bir süre uzatmayla verme hakkına sahipti. SGK tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı ve 2024 yılı boyunca verilecek olan muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin 31 Ocak 2025’e kadar verilmesi ve tahakkuk edecek prim borçlarının 2 Haziran 2025’e kadar ödenmesi gerektiği ifade edilmişti.
Bölgedeki işletmelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıların, mücbir sebep halinin devam etmesiyle bir nebze olsun hafifletilebileceği düşünülüyor. Bölgedeki toparlanma süreci daha çok zamana ihtiyaç duyarken, mücbir sebep halinin uzatılması, işletmelerin ayakta kalması için büyük bir fırsat yaratacak. HABER: EMİNE TÜTÜN