Rehber Öğretmen Taner: “İlk Tercihlerde Başarı Sıralaması, Ek Tercihlerde Puan Önemli”
Üniversite adayları için tercih dönemi yarın başlıyor. Öğrencilerin yaşamlarına yön vermede önemli olan tercih süreçleri için Rehber Öğretmen ve Eğitim Danışmanı Abuzer Taner öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
“DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER İÇİN AÇILAN EK KONTENJANDAN DOLAYI, TERCİHLER DAHA DİKKATLİ YAPILMALI VE SIRALAMALARDA MAKAS GENİŞ TUTULMALI”6 Şubat depremlerinden dolayı Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercihlerinin diğer yıllara göre daha düşündürücü olduğunu dile getiren Taner, “Bu yıl yapılan tercihlerin diğer yıllara göre daha düşündürücü olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bu yıl ek kontenjan olayı var. Bundan kaynaklı olarak hassas tercih yapmak gerekiyor. Çok düşük puanlarla yüksek yerlere gitme ihtimalimiz de olabiliyor. Aynı zamanda, yüksek puanlarla düşük yerlere gidebilme ihtimalimiz de olabiliyor. Özellikle yarın yayınlanacak olan kılavuzu çok ciddi bir şekilde inceleyip o kılavuz ışığında doğru tercihler yapmak gerekiyor. Biz üniversiteyi hem akademik olarak kariyer anlamında hem de mesleki olarak maddi bir kazanç sağlamak anlamında düşünerek tercihlerimizi yapabileceğimiz için Öğrencelerimize en önemli tavsiyem, işin maddiyat boyutu çok önemli olsa da sevdiğimiz işi yapmamız da çok önemli. Öğrencilerin özellikle ilgi duydukları alana yönelmeleri, ileride rahat bir şekilde kazanç elde edebilecekleri bir sektörde olmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle çevreden söylenenleri çok fazla dinlemeyip uzman desteği alarak ellerinden geldiğince kendi ilgi alanlarına yönelik meslekleri tercih etmeleri bizim için daha mantıklıdır” ifadelerini kullandı.
“İLK TERCİHLERDE BAŞARI SIRALAMASI, EK TERCİHLERDE PUAN ÖNEMLİ”Yapılan ilk tercihte başarı sıralamasının alınan puandan daha önemli olduğunu açıklayan Taner, “Sıralama bizim için ilk tercihlerde daha önemli. Ek tercihlerde puan önemli oluyor. Öğrencilerin mutlaka sıralamaya öncelik vermesi gerekiyor. Tercihler öncesinde öngörülebilir olduğu için öğrencilerin sıralamalarında 5 bin yukarı veya aşağı ya da 10 bin yukarı veya aşağı diyerek tercih yapıyorduk. Ancak şu an bahsettiğimiz o kontenjan dağılımından dolayı, öğrencilerin biraz daha bu makası geniş tutması gerekiyor. Çok sürpriz tercihlerin gelebilme ihtimali de var. Aynı zamanda, daha önce özellikle popüler olan Tıp, Hukuk, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi bölümlerde, ileride çalışma koşullarının farklılaşmasından kaynaklı olarak, öğrenciler bu bölümlerden son zamanlarda biraz daha uzak duruyor. Özellikle Diş Hekimliği’nde kura meselesi, Eczacılık’ta ruhsat meselesinin olması, öğrencilerin uzak durmasına neden oluyor. Böylece Mühendislik bölümleri ön plana çıkmaya başladı. Bundan dolayı, öğrencilerimizin tercih yaparken genel kabulleri değil, günümüz konjoktürünü biraz daha göz önünde bulundurması gerekir. Öte yandan öğrenciler mutlaka tercih ettikleri bölümü ve üniversiteyi ciddi manada araştırmaları gerekiyor. Öğrenciler, üniversitenin akademik kadrosu, o üniversitede bulunan kampüs imkanları, o şehrin öğrencilere sağlayabilecekleri imkanlar gibi durumları mutlaka göz önünde bulundurarak tercih yapmaları gerekiyor. Çünkü üniversiteyi kazanmak önemli ama daha sonra öğrencilerin 4 veya 5 yıllık eğitim süreçleri olacak. Bu süreci de çok verimli geçirmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.
HABER: ŞERİBAN ÖZÇAKMAK -KAMERA: ALİ GAZEL