Tarımsal sulamalarda yüzde 23'lerdeyiz
Adıyaman’ın tarımsal sulamada yüzde 23’lerde olduğunu ve bu seviyeyi arttırmak için Bakanlık tarafından dört büyük baraj yapıldığını belirten Adıyaman İl Tarım Ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, barajların bitmesi ile Adıyaman’daki tarım arazilerinin yüzde 70’inin sulanabilecek duruma geleceğinin altını çizdi.
Bakanlıktan Yüzde 50 Hibeli DestekAdıyaman’da sulu tarımın arttırılması için barajların yapıldığını ve gerekli hibe desteklerinin de sağlandığını belirten Müdür Kıyas, Adıyaman tarım potansiyeli çok yüksek olan bir il. Ama ilimiz şu an tarımsal sulamada yüzde 23’lerdedir. Sulamanın arttırılması için Bakanlığımız ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilimizde 4 büyük baraj yapılıyor. Barajlar bittiğinde Adıyaman’ın yüzde 70 – 80’i sulanabilir duruma gelecek. Çiftçinin özellikle vahşi sulamadan çıkıp daha modern basınçlı sulama sistemine geçmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 50 hibeli sulama destekleri vermektedir. Ocak ayında muhtemelen tebliğimiz çıkacak başvuruları alacağız. Ayrıca Ziraat Bankası da her yıl değişen oranlarda geçen 7 Milyona kadar uzun vadeli faizsiz güneş enerjisi ve diğere basınçlı sulama sistemi ile ilgili sulama kredileri vermektedir. Yine çiftçilerimiz kendi imkânları ile güneş enerjisi kurarak sulama yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Müdür Kıyas, “Bahsettiğin destekler iki ana başlıkta Ziraat Bankası kredileri ve Tarım ve Orman Bakanlığı yüzde 50 hibe destekli sulama projeleri düzenli olarak devam etmektedir. Bir şekilde arazisini sulamak isteyen çiftçilerimiz bu saydığım desteklerden faydalanmaktadır. İlimizde kuru tarım anlamında; buğday, arpa, mercimek ve nohut yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Sulama imkânı olmayan çiftçilerimiz bir şekilde kuruda yetişen bu ürünlere yönelerek tarlasını boş bırakmıyor. Zeytin fıstık gibi meyvecilikte de çok suya ihtiyaç duyulmayan ürünler ilimizde yaygın bir şekilde yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Haber: Emine TÜTÜN