“Yapılan Ek Zam Yetersizdir”

  Cumhurbaşkanının 23 Ocak-Haziran arası memur ve emekli maaş zam oranlarının yüzde 16,4’ten yüzde 25’e daha sonra da yüzde 30’a yükselttiğini açıklamasının ardından Adıyaman’da bulunan sendikalardan Türk Sağlık-Sen’in Şube Başkanı Necdet İrfan Tokur zam oranını düşük bulduğunu dile getirdi.

“Ek zam ve refah payı konusu tekrar değerlendirilmelidir”

  Yapılan ek zammın yetersiz olduğunu belirten Adıyaman Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Necdet İrfan Tokur şunları söyledi;

  “Açıklanan bu rakam yüzde 122,93 olan yeniden değerlendirme oranı, asgari ücrete yapılan yüzde 55’lik artış ve ekonomik gerçeklerle karşılaştırıldığında memurların beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştır. Yapılan ek zam yetersizdir. Ek olarak verilen zammın anlamlı hale gelmesi için enflasyon farkı hesabına dahil edilmemesi gerekiyor. Uzun zamandan beri gündeme getirdiğimiz ve ilk defa Türkiye Kamu-Sen dillendirdiği ek zam ve refah payı konusu tekrar değerlendirilmelidir. Memur ve emeklilerimizin 2022 yılındaki kayıplarını karşılamak 2023 yılında alım güçlerini arttırmak noktasında, ek zammın miktarı gözden geçirilmeli, memur ve emeklilerimizi rahatlatacak bir düzenleme yapılmalıdır.

“Alanda çalışanlarımız baskı altında tutulmaktadır”

  Çalışanların beklentisi en az asgari ücrete verilen zam oranı kadar bir orandır.  Alanda çalışanlarımız baskı altında tutulmaktadır. Gerek idareciler gerek yetkili sendikalar tarafından. Özgür iradeleri dışında sendikalara üye olmaktalar. Beklentimiz çalışanların bu baskıyı kırmalarıdır. En ufak baskı gördüğünde bizlere müracaat etmeleri gerekir.

“Şu an Türkiye’ de Memur açlık sınırının altında”

  Adıyaman’da bir diğer sendika olan Adıyaman Eğitim-Sen’in Şube Başkanı Abdullah Demir’de emekçilerin hakkının verilmesi gerektiğini belirterek;

  “Şu an yapılan zam oranının, emekçi arkadaşlarımızın hiçbir şeyine karşılamadığını görmekteyiz. Yani yapılan zam oranlarına baktığımızda, bugün Türkiye'de asgari ücret 8 bin 500 liradır ve bu çok büyük bir rakam değildir.   Emekçi arkadaşlarımızın maaşları neredeyse artık asgari ücret düzeyine doğru inişe geçmiştir.  Şu an Türkiye'de çalışan bir memur yoksulluk sınırının çok altında açlık sınırına çok yakın bir seviyede yer almaktadır. Dolayısıyla Biz Kesk Olarak, Eğitim-Sen olarak mücadelemizi devam ettireceğiz. Taleplerimizi her fırsatta dile getireceğiz” dedi.

  Öte yandan emekli vatandaşlar da emekli ve memur maaşlarına gelen yüzde 25’lik ve sonrasında da yüzde 30’luk oranların yetersiz olduğunu belirtti. Emekli vatandaşlar zam oranının en az 40-50 civarında olmasını ve mevcut zammın yetersiz olduğunu dile getirdi.

Haber: Rabia Kar/Metin Harıkcı