Yurt Dışından Temin Edilen İlaç İddialarına İlişkin Açıklama

TİTCK konuyla alakalı sitesinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

  “Ülkemizde ilaç alanında düzenleyici ve denetleyici yetkili otorite Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumudur. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaçların ruhsatlandırılması ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinden sorumlu olup ilaç alımı yapan bir kuruluş değildir. Bir ilacın ülkemizde kullanıma sunulması, ilgili ilacın kurumumuz tarafından ruhsatlanması ile mümkündür. Bununla birlikte henüz ülkemizde ruhsatlandırılmamış olup sağlık hizmeti sunumu açısından ihtiyaç duyulan ilaçların temini ise kanun ile yetkilendirilmiş kurumlar olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından hasta bazlı olarak yurt dışından yapılmaktadır. Söz konusu haberlerde SGK ve TEB tarafından temin edilen kanser ilacı yerine ağrı kesicinin vatandaşlara ulaştırıldığı ve Kurumumuzda da bu ilaçların test edilerek sahte ilaca orijinal denildiği iddia edilmektedir.

Kurumumuza teslim edilen numunelerin analizi sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir

  “Kurumumuz laboratuvarları akredite edilmiş ulusal kontrol laboratuvarları statüsünde olup analize konu numuneler ve şahit numuneler saklanmaktadır. Ayrıca tüm cihazlarımızda gerçekleştirilen analizlere ait log kayıtları ve ham veriler de akreditasyon gereklilikleri çerçevesinde tutulmaktadır. Analizi yapılmak üzere laboratuvarımıza teslim edilen ilaçlar ile satın alınan ilaçların aynı ilaç olup olmadığı hususu kurumumuzun bilgisi ve yetkisi dâhilinde bir konu olmayıp habere konu ilaç numuneleri, kurumumuzca başlatılan incelemeye istinaden SGK tarafından resmi yazı ekinde kurumumuza iletilmiştir. SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analizi sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analizi sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir.  Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır.

Suç Duyurusunda bulunulmuştur

  Haberlere konu ilacın sahtelerinin, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Türk Eczacıları Birliği’ne satıldığı konusuyla ile ilgili olarak kurumumuz Müfettişlerince yürütülen ve 17/10/2019 tarihinde tamamlanan inceleme/soruşturma sonucunda; Sahte ilaç ticareti yaptığı tespit edilen bazı firmalar ve ecza depoları hakkında 1262 sayılı Kanunun, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılıklarına Suç Duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca konuyla ilgili satın alma yapan kuruluşların yetkili personeli hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına Suç Duyurusunda bulunulmuştur.”

 Ülkesinde Ruhsatlı Olmayan Herhangi Bir İlacın Yurt Dışı İlaç Listesine Eklenmesi Mümkün Değildir

  Mezkûr ilacın bahsi geçen ülkede ruhsatlı olmadığı iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkesinde ruhsatlı olmayan herhangi bir ilacın Yurt Dışı İlaç Listesine eklenmesi mümkün değildir. Söz konusu ilacın ilgili ülkede ruhsatlı ve piyasada olduğu hususu değerlendirme sürecinde ilgili ülke ile Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile yapılan resmi yazışmalar ile de teyit edilmiştir. Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile ilgili ülkenin sağlık Bakanlığına resmi olarak sorulmuş ve ilgili ülkenin Sağlık Bakanlığı tarafından gelen cevapla ürünün ruhsatlı ve hastaların kullanımında olduğu teyit edilmiştir.