'Huggy Wuggy' Terörü
'Huggy Wuggy' Terörü
Momo ve Mavi Balina oyunlarından sonra şimdi de Huggy Wuggy oyun karakteri uzun kollu peluş oyuncağın tehlikeleri gündemde.
Son bir yıldır çocukların boyunlarına sararak okula dahi götürdükleri Huggy Wuggy, özellikle okul öncesi ve ilkokuldaki çocukların psikolojisini etkiliyor.
Ticaret Bakanlığı iki firmanın ürettiği "Huggy Wuggy" oyuncakla ilgili toplatma kararı aldı. Ayrıca satın alınmış ürünler de geri çağırıldı. İnce keskin dişleri ile bir korku oyunu karakteri olan oyuncakla ilgili uzmanlar ebeveynleri uyarıyor.
Ticaret Bakanlığı'nca, 'Huggy Wuggy' adlı video oyun karakteri oyuncaklarının 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği' gerekliliklerini karşılamadığı için satışının yasaklanması, piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılmasına karar verildi.
Peluş oyuncak Huggy Wuggy karakteri, özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların psikolojisini altüst ediyor. Bu oyuncak, aslında 12 yaş üzeri kişiler için geliştirilmiş bir korku oyunundan ortaya çıktı. Uzmanlar, bu yıl sınıflarda boğaz sıkma davranışının arttığına dair yoğun şikâyetler aldıklarını kaydederek, bu oyuncağın okullara girişinin engellenmesi konusunda çağrıda bulundu.
Sadece oyuncağı değil kalemliği, sırt çantası, şarkı söyleyen, dans eden modeli ile direkt çocukları hedefleyen pek çok ürün, online alışveriş sitelerinde, AVM'lerde, zincir marketlerde hatta kırtasiyelerde en çok alıcı bulan ürünlerin başında geliyor.
Çocukların kolayca erişebildiği platformlarda bazı fenomenlerin de oyunlarla ilgili videolara yer vermeleri ile tehlike daha da artıyor.
Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Huggy Wuggy oyun karakteri için ailelere uyarı yayınlamıştı
Diğer yandan, çocukları olumsuz etkileyebilecek içeriklerle ilgili Bakanlık ailelere de uyarıda bulunuyor.
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Poppy Playtime isimli video oyunundaki “Huggy Wuggy” karakterinin çocuklarda korkuya neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Ailelerin uyarılması amacıyla hazırlanan açıklamada, “Bu karakter sosyal medyada pek çok içerikte korkutucu bir unsur olarak kullanılmaktadır. Kısa sürede hem dijital medyada hem de oyuncak haliyle piyasada yayılan bu karakterin fiziksel özellikleri itibarıyla çocuklarda korku uyandırabileceği ve bu nedenle çocukların bu görsele maruz kalmasının psiko-sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyeceği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda söz konusu oyuncağın çocuklara alınması Bakanlığımız uzmanları tarafından yapılan değerlendirme sonucunda uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.
Huggy Wuggy nedir?
Huggy Wuggy PEGI (Pan European Game Information) içerik standartlarına göre 12 yaş üzeri için uygun görülen bir video oyunu karakterinin, oyuncağa dönüştürülmüş hali. Huggy Wuggy karakteri, Eylül 2021'de yaratıldı.
Mart 2022'den bu yana da Android ve IOS marketlerde oyun olarak yer almaya başladı. Oyunun ana konusu ise terk edilmiş bir oyuncak fabrikasında geçiyor ve oyuncu hayatta kalmaya çalışırken fabrikada bekleyen intikamcı oyuncaklar bulunuyor.
Oyuncu, bu korkutucu oyuncaklara yakalanmamaya çalışıyor. Sevimli görünen mavi peluştan Huggy Wuggy, ilk önce çocuklara dev bir kaide üzerinde duran statik bir karakter olarak görünüyor.
Oyunun ilerleyen aşamalarında ise Huggy Wuggy kaideden kayboluyor. ve hızlı bir şekilde 9 metrelik katil bir canavara dönüşüyor. Konuşmayan Huggy Wuggy, gülerek keskin dişleri ile kişileri korkutuyor. Eğer oyuncuyu yakalarsa, oyuncu ölüyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nin 11 Ekim tarihli haberine de konu olan Huggy Wuggy şikâyetleri ile ilgili aktarılan uzman görüşü şöyle aktarılmış.
"Kardeşim doğduğunda boğazını sıkacağım"
Uzm. Psikolog Ramazan Saygı Şimşek, "Okullar açıldığından bu yana çocuklar arasında boğaz sıkma davranışında büyük bir artış yaşanıyor. Her gün onlarca eğitimci ve veliden şikâyet mesajları alıyoruz. Bu oyunun ana özelliği, oyundaki Huggy Wuggy karakterinin insanları, özellikle de çocukları boğazından sıkarak ya da keserek öldürmeye çalışması. Okullardan, eğitimcilerden çok sık mesajlar alıyoruz" dedi.
"Bununla ilgili vakalarımız arttı" diyen Şimşek, şöyle konuştu:
"'Oğlumun, kızımın boğazı sıkıldı. Çok korkuyor' şeklinde bize başvuruyor veliler. Hatta bir vakamız vardı, 6 aylık gebe olan bir annenin 6 yaşındaki oğlu, aynen şu ifadeyi kullanmış: 'Anne biliyor musun, kardeşim doğduktan sonra onun boğazını sıkacağım.' Anne neden oğlum dediğinde, 'Çünkü Huggy Wuggy öyle yapıyor' diyor. Buradaki asıl tehlike oyuncak değil. Oyuncağı tanıyan çocuğun bir şekilde videolarına ve oyunun kendisine ulaşması. Okulların açılmasıyla birlikte bu oyunu ve karakteri, oyuncağı bilen çocuklar arkadaşlarına da gösterdiler. Çünkü kreşlere, okullara bu oyuncakla giden çocuklar çok fazla. Çocuklar bir şekilde bu oyunun videolarına ya da oyunun kendisine ulaştıklarında, korkunç bir sahneyle karşılaşıyorlar. Ana karakter karanlık ve terk edilmiş bir yerde ve insanları, çocukları boğazlayarak ilerliyor."
‘Alt Islatma, Gece Korkuları, Saldırganlık Başlıyor’
Uzman Klinik Psikolog Aybüke Akdeniz ise bu yıl tamamen yüz yüze eğitime geçilmesiyle beraber çocuklar arasındaki etkileşimin artmasına bağlı olarak bu oyuncağın daha da popüler hale geldiğine dikkat çekerek “Birbirleriyle etkileşimleri arttığı için daha da çok yayıldı. Çocuklar korkuya bağlı uyku sorunları ile geliyorlar. Gece yalnız yatamayan, alt ıslatma problemi başlayan çocukları çok sık görür olduk. Çocukların birbirlerine karşı davranış bozuklukları çok arttı, ama en çok gördüğümüz durum korku. ‘ Huggy Wuggy gerçekmiş ve ben bundan gerçekten çok korkuyorum, böyle bir şey gerçekten var mı?’ diye bana soruyor çocuk. Oysaki oyuncakla oynayan bir çocuk da değil aslında. Ama arkadaşlarıyla konuşurken duyduğu için, böyle bir korku geliştirmiş. Öğretmenler de daha çok okullarda saldırganlığın arttığına, çocuklar arasında birbirlerinin boğazını sıkma davranışlarının arttığına yönelik şikâyetlerde bulunuyorlar. Aynı zamanda akran zorbalığını da tetikleyen bir davranış modeline dönüşebiliyor. Okullara bu oyuncakların kesinlikle girmemesi gerekiyor” dedi.
‘Çocukta gerçeklik algısını bozuyor’
Huggy Wuggy sendromunu okul öncesi ve en çok da ilkokul çağında gördüklerini vurgulayan Akdeniz, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu yaş çocukların beyninde somut işlemler yok. Canavarları ya da soyut varlıkları ayırt edemiyorlar, gerçek sanıyorlar. Dolayısıyla 11 yaşa kadar somut düşünemez çocuklar. Bu oyuncak ise özellikle sivri dişleri, korkutucu ağzıyla öfkeyi, kızgınlığı, korkuyu, saldırganlığı çağrıştırıyor. Çocuk bir de telefondan ya da tabletten bunun uygulamalarına da çok rahat erişim sağladığında, oyuncağın kendisiyle de birleşince korkutucu sonuçlar ortaya çıkıyor. Çocukta gerçeklik algısını bozarak psikotik ruh haline bile neden olabiliyor. Örneğin bu korkuyla gelen bazı çocuk danışanlarımdan resim çizmesini, herhangi bir insan çizmesini istediğimde çocuk sadece bu karakterin görüntüsünü çiziyor.”
Üç çocuk annesi bir vatandaş, Huggy Wuggy oyuncağını ilk defa bu yaz trende gördüklerini anlatarak şunları söyledi: “Benim kızlarım da herhalde internetten gördüler, sordum bu nedir diye; canavar gibi bir şey bu. Bu oyuncağı alan anne de normal değildir herhalde. Çocuklar için iyi bir şey değil sonuçta. Avrupa’da yasaklandığını duyduk, inşallah Türkiye’de de yasaklanır” dedi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tüketicileri sağlık ve güvenlik açısından koruyucu faaliyetler kapsamında ürün güvenliği denetimleri gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek, "Oyuncaklar da bu alanda Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan ürünlerden olup, düzenli olarak gerek imalatçı ve ithalatçı denetimleri gerekse satış yeri denetimleri ile piyasaya arz edilmiş olan ürünler kontrollere tabi tutulmaktadır. Söz konusu denetimlerde oyuncaklar Avrupa Birliği (AB) mevzuatı ile uyumlu olan 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği'ne göre numune alınarak analize tabi tutulmaktadır. Bu incelemeler sonucunda kimyasal, fiziksel veya mekanik açıdan yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı değerlendirilen ürünlerin toplatılması, imha edilmesi gibi yaptırımların yanı sıra firmalara idari para cezası uygulanmaktadır. Bu önlemlere ek olarak; söz konusu uygunsuz ürünlerin bilgileri www.guvensizurun.gov.tr adresinden erişilebilen Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nde (GÜBİS) ilan edilmektedir" denildi.
Bu kapsamda 'Huggy Wuggy' adlı video oyun karakterinin oyuncaklarına yönelik denetimler gerçekleştirildiği belirtilerek, "Riskli olduğu değerlendirilen ürünlerden numune alınmıştır. Yapılan testler sonucunda 'Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği' gerekliliklerini karşılamadığı tespit edilen 2 ürün için 7223 sayılı 'Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu' uyarınca ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması ve tüketicilerden geri çağırılması amacıyla duyuru yapılması ile ürünleri piyasaya arz eden firmalara toplam 123 bin 600 TL idari para cezası uygulanmasına 10 Kasım 2022 tarihinde karar verilmiştir. Söz konusu ürünlerin bilgileri GÜBİS'te paylaşılmıştır. Bakanlığımızca, hassas tüketici kitlesi olan çocukların ürünlerden kaynaklanan tehlikelerden korunması amacıyla gerek önleyici tedbirler, gerekse denetimler yoluyla gerçekleştirilen çalışmalar hassasiyetle sürdürülecektir" ifadelerine yer verildi.
Oyuncak satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara değinilen açıklamada, "CE işareti bulunan ürünlerin satın alınması, ambalajında ve etiketinde üretici, ithalatçı bilgisinin bulunmasına dikkat edilmesi, uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanması, çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınması, 3 yaş altı oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi, oyuncaklardan kaynaklanabilecek risklerden çocukların korunması için önem taşımaktadır" denildi.
Haber:Metin Harıkçı/Rabia Kar
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.