UZATMA NEYE YARAR!
UZATMA NEYE YARAR!
6 Şubat depremlerinin vurduğu illerde mücbir sebep hali 31 Mayıs 2025’e kadar uzatıldı. Ancak esnaf ve sanayiciler, bu sürenin yetersiz olduğunu belirterek “İki yılda toparlanamadık, borçlarla nasıl ayakta kalalım?” diyerek tepki gösterdi. Bölge halkı, borçların tamamen silinmesini ve uzun vadeli çözümler üretilmesini istiyor. Adıyaman’da sorunlar hala devam ederken Yıkılmış bir şehrin toparlanması, esnafın ayağa kalkması ve sanayicinin üretim alanlarının oluşması için seçtikleri yetkililerin pasif kalmasından dolayı vatandaşlar son çare Perşembe günü Adıyaman’da olacak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dertlerini anlatacak.
Deprem Bölgesinde Esnaf ve Sanayicilerden Mücbir Sebep Süresine Tepki: “Borçlar Silinsin”
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali 31 Mayıs 2025 tarihine kadar uzatıldı. Ancak esnaf ve sanayiciler, sürenin kısıtlı olarak uzatılmasına tepki göstererek borçların tamamen silinmesini talep ediyor.
“Esnaf Hâlâ Toparlanamadı”
Depremde iş yerleri yıkılan, makineleri enkaz altında kalan, sermayesini kaybeden esnaf ve sanayiciler, iki yıl geçmesine rağmen hâlâ toparlanamadıklarını dile getiriyor. Mücbir sebep hali süresinin dolmasıyla birlikte vergi, SGK primleri ve kredi borçlarının aniden geri ödenmesi gerekecek. Ancak bölgedeki işletmelerin büyük çoğunluğu henüz faaliyetlerine tam anlamıyla başlayamadı.
Esnaf, Bakanlığa verilen bir yıllık uzatma yetkisinin tam olarak kullanılmasını ve sürenin 2026’ya kadar devam etmesini istiyor. Bazı kesimler ise mücbir sebep halinin tamamen kaldırılmasını ve depremzedelerin borçlarının silinmesini talep ediyor.
“Yıkılan Şehirlerde Borç Nasıl Ödenir?”
Depremzedeler, felaketin yaralarının henüz sarılmadığını ve kısa vadeli çözümlerle toparlanmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da hâlâ ağır hasarlı bina yıkımları devam ederken, ‘iş yapamaz durumdayız’ diyen iş yeri sahipleri, Borçların silinmesi ile yaşanan buhranın etkisinin bir nebze hafifleteceğini dile getiriyor.
“Borçlar Silinsin, Tekrar Enkazın Altında Kalmayalım!”
Öte yandan, mücbir sebep süresinin kısa tutulmasının esnafı yeni bir ekonomik krizin içine iteceği belirtiliyor. Deprem bölgesindeki işletme sahipleri, Borçlarla değil, işlerini geri kazanmak için mücadele etmek istiyor. HABER: EMİNE TÜTÜN
Adıyaman HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.