Uzmanlar Soba Yakanları Uyardı

Yaşam (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.11.2022 - 10:39, Güncelleme: 08.11.2022 - 10:39
 

Uzmanlar Soba Yakanları Uyardı

Kasım ayının gelmesiyle beraber havalar iyice soğumaya başladı. Havaların soğuması ile beraber vatandaşlar ısınmak için sobalarını ve ısıtıcılarını kullanmaya başladı.
   Sobaların kurulmasıyla birlikte (karbonmonoksit) baca gazı zehirlenmelerinin yaşanmaması ve vatandaşların zarar görmemesi adına uzmanlardan çeşitli uyarılar yapıldı. Sobaların yakılmaya başlandığı ve tüplü ısıtıcıların kullanılmaya başlandığı son günlerde, karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların daha dikkatli olunması gerektiği konusunda çeşitli uyarılar yapıldı.     Karbonmonoksit gazı nedir?    Karbonmonoksit gazı; Doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “Karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Bu nedenle ortam havasında hissedilmesi ve saptanması zordur. Solunum yoluyla alınması suretiyle zehirlenmelere yol açar. Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Soba kurarken çok dikkatli olunmalı ve soba konusun da bilgi sahibi kişilerden yardım ve destek alınmalı.     Zehirlenmelerin önüne geçilebilmesi için    Oluşabilecek zehirlenmelerin önüne geçilebilmesi için sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı, günlük temizlenmeli, kaliteli kömür ve odun seçilmeli. Mümkünse Oksijen eksilme sensörü bulunan sobalar tercih edilmeli. Mümkün olunduğu kadar ısıtıcıların veya sobaların bulunulduğu odalarda uyunmamalı, eğer çok mecbur kalınırsa, soba, ısıtıcı mutlaka kapatılmalı. Özellikle lodoslu havalarda soba kullanımına dikkat edilmeli.     En temel ve yaygın belirtiler    Karbonmonoksit zehirlenmelerinin en temel ve yaygın belirtileri, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve nezle benzeri durumlardır. Diğer zehirlenmelerin birçoğunda ateşlenme de görülür ancak tipik olarak karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateşlenme söz konusu değildir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde yapılması gereken ilk yardım, zehirlenen kişi öncelikle zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılmalı ve temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de çok hızlı bir şekilde haber verilmelidir. İlk yardım ekipleri gelinceye kadar suni solunum ile hastaya ilk müdahale yapılabilir" denildi. Haber: Damla İbiş
Kasım ayının gelmesiyle beraber havalar iyice soğumaya başladı. Havaların soğuması ile beraber vatandaşlar ısınmak için sobalarını ve ısıtıcılarını kullanmaya başladı.

   Sobaların kurulmasıyla birlikte (karbonmonoksit) baca gazı zehirlenmelerinin yaşanmaması ve vatandaşların zarar görmemesi adına uzmanlardan çeşitli uyarılar yapıldı. Sobaların yakılmaya başlandığı ve tüplü ısıtıcıların kullanılmaya başlandığı son günlerde, karbon monoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların daha dikkatli olunması gerektiği konusunda çeşitli uyarılar yapıldı.


    Karbonmonoksit gazı nedir?
   Karbonmonoksit gazı; Doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “Karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Karbonmonoksit renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Bu nedenle ortam havasında hissedilmesi ve saptanması zordur. Solunum yoluyla alınması suretiyle zehirlenmelere yol açar. Soba kurulmadan önce baca temizliği yapılmalı, fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalı. Dirsek ve boru ekleme yerleri, baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı. Soba kurarken çok dikkatli olunmalı ve soba konusun da bilgi sahibi kişilerden yardım ve destek alınmalı.
    Zehirlenmelerin önüne geçilebilmesi için
   Oluşabilecek zehirlenmelerin önüne geçilebilmesi için sobalar duvarlardan en az 1-1.5 metre uzak olmalı, günlük temizlenmeli, kaliteli kömür ve odun seçilmeli. Mümkünse Oksijen eksilme sensörü bulunan sobalar tercih edilmeli. Mümkün olunduğu kadar ısıtıcıların veya sobaların bulunulduğu odalarda uyunmamalı, eğer çok mecbur kalınırsa, soba, ısıtıcı mutlaka kapatılmalı. Özellikle lodoslu havalarda soba kullanımına dikkat edilmeli.


    En temel ve yaygın belirtiler
   Karbonmonoksit zehirlenmelerinin en temel ve yaygın belirtileri, baş ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve nezle benzeri durumlardır. Diğer zehirlenmelerin birçoğunda ateşlenme de görülür ancak tipik olarak karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateşlenme söz konusu değildir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde yapılması gereken ilk yardım, zehirlenen kişi öncelikle zehirli ortamdan hemen uzaklaştırılmalı ve temiz havaya çıkarılmalıdır. Aynı zamanda ilk yardım ekiplerine de çok hızlı bir şekilde haber verilmelidir. İlk yardım ekipleri gelinceye kadar suni solunum ile hastaya ilk müdahale yapılabilir" denildi.

Haber: Damla İbiş

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.