Kaya: “Meslektaşlarımıza İstihdam Alanları Yaratılmalı”

Gündem (GÖZDE) - Gözde Tv | 22.12.2022 - 11:22, Güncelleme: 22.12.2022 - 11:22
 

Kaya: “Meslektaşlarımıza İstihdam Alanları Yaratılmalı”

İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilciliği yardımcısı İnşaat Mühendisi Tuncay Kaya, genç inşaat mühendislerinin karşı karşıya kaldığı en yakıcı problem olan işsizliğin son bulması için kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılması gerektiğini söyledi.
  Mesleklerini ilgilendiren her alanda güvenli yaşam alanları yaratmak için çabaladıkları bir görevi üstlendiklerini dile getiren Kaya, “Biz mühendisler, düşük ücretlere, uzun mesailere, insani olmayan ağır çalışma koşullarına, baskıya, tehdide, güvencesizliğe mahkûm ediliyor. ve nihayet çoğu zaman mesleğimizle alakalı olmayan sektörlerde çalışmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılmalıdır. Mevzuat düzeltilmeli, 1500 m2 üzerindeki her şantiyede şantiye şefliğinin tam zamanlı bir iş olarak yürütülmesi sağlanmalıdır. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın işyerlerinde fiilen yaptıkları iş ile SGK kayıtlarında yer alan meslek kodları Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kamu kuruluşları tarafından karşılaştırılmalı, meslektaşlarımızın yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır” dedi. “Ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir”   Kaya, tüm iş yerlerinde çalışma koşulları ve süreleri, denetim görev ve yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince aktif ve sürekli olarak denetlenmelidir diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti;   “Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli, taşeron olarak çalışan meslektaşlarımız kadroya geçirilmeli ve kamu kurumlarına yapılacak atamalarda, adı “Torpil” ile özdeşleşen “Mülakat” uygulamasından vazgeçilmeli, atamalar yalnızca KPSS puanı ile adil şekilde gerçekleştirilmelidir. Kamu görevlisi meslektaşlarımızın çalışma dönemlerinde ücretlerini oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme oranları %180 ile %200 seviyesine yükseltilmeli, emekliliğe yansıtılmalı. Ayrıca ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir” Haber: Metin Harıkçı/Şeriban Özçakmak
İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilciliği yardımcısı İnşaat Mühendisi Tuncay Kaya, genç inşaat mühendislerinin karşı karşıya kaldığı en yakıcı problem olan işsizliğin son bulması için kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılması gerektiğini söyledi.

  Mesleklerini ilgilendiren her alanda güvenli yaşam alanları yaratmak için çabaladıkları bir görevi üstlendiklerini dile getiren Kaya, “Biz mühendisler, düşük ücretlere, uzun mesailere, insani olmayan ağır çalışma koşullarına, baskıya, tehdide, güvencesizliğe mahkûm ediliyor. ve nihayet çoğu zaman mesleğimizle alakalı olmayan sektörlerde çalışmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Kamuda ve özel sektörde istihdam alanları yaratılmalıdır. Mevzuat düzeltilmeli, 1500 m2 üzerindeki her şantiyede şantiye şefliğinin tam zamanlı bir iş olarak yürütülmesi sağlanmalıdır. Özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın işyerlerinde fiilen yaptıkları iş ile SGK kayıtlarında yer alan meslek kodları Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili kamu kuruluşları tarafından karşılaştırılmalı, meslektaşlarımızın yaptıkları işe uygun meslek kodu ve en az Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından belirlenen asgari mühendis maaşı ile çalışmaları sağlanmalıdır” dedi.

“Ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir”

  Kaya, tüm iş yerlerinde çalışma koşulları ve süreleri, denetim görev ve yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince aktif ve sürekli olarak denetlenmelidir diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti;

  “Kamuda taşeronlaşmaya derhal son verilmeli, taşeron olarak çalışan meslektaşlarımız kadroya geçirilmeli ve kamu kurumlarına yapılacak atamalarda, adı “Torpil” ile özdeşleşen “Mülakat” uygulamasından vazgeçilmeli, atamalar yalnızca KPSS puanı ile adil şekilde gerçekleştirilmelidir. Kamu görevlisi meslektaşlarımızın çalışma dönemlerinde ücretlerini oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme oranları %180 ile %200 seviyesine yükseltilmeli, emekliliğe yansıtılmalı. Ayrıca ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek gösterge oranları yeniden düzenlenmelidir”

Haber: Metin Harıkçı/Şeriban Özçakmak

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.