‘Küresel Isınma’ ve ‘Adıyaman Tarımının Geleceği Çalıştayı’ Düzenlendi
‘Küresel Isınma’ ve ‘Adıyaman Tarımının Geleceği Çalıştayı’ Düzenlendi
Türkiye Yüzyılı çerçevesinde ‘Küresel Isınma’ ve ‘Adıyaman Tarımının Geleceği’ kapsamında çalıştay düzenlendi.
Adıyaman Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adıyaman Valiliği, ADYÜ, ve ADYÜ Ziraat Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Çerçevesinde Küresel Isınma ve Adıyaman Tarımının Geleceği” konulu çalıştaya ev sahipliği yaptı.
Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Ahmet Aydın, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mehmet Turgut, Tarım Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Zeynal Tümsavaş, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Halil İbrahim Oğuz, STK’lar ve çiftçiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından protokol konuşmaları yapıldı.
“Çevreyi kirletmeden üretmeyi öğrenmeleri gerekiyor”
Türkiye Yüzyılında Tarımın Adıyaman’da daha da gelişeceğini vurgulayan Adıyaman valisi Mahmut Çuhadar şunları söyledi;
“Geniş verimli toprakları dinlenmiş Adıyaman'da verimli toprakların suyla buluşmasıyla birlikte ve teknik sulama ile birlikte Adıyaman tarımı gerçekten büyük bir merhale kat edecek ve ülkemizde tarımsal üretimde söz sahibi olan bir il haline gelecektir. Bütün çalışmalarımız siyasetiyle, İdaresi ile sivil toplumuyla bu yöndedir. Adıyaman için Adıyaman tarımı için ne yapmak gerekiyorsa onu yapıyoruz. Hangi ilçede ne tür faaliyet gerekiyorsa onun desteğini başından beri veriyoruz. Biz köylümüzün çiftçimizin hizmetindeyiz. Bu çalışmaların artarak devam etmesini ve paydaşların çoğalmasını rica ediyorum. Özellikle belediyelerimiz ve Ticaret Sanayi odalarımız bu çalışmalar içinde olmalılar. Dünyada çevreci işletmeler kavramı var çok da popüler bir kavramdır. Bunun artık bizim işletmelerimize egemen olması gerekiyor. Suyu onların da dikkatli kullanması, üretirken çevreyi kirletmeden üretmeyi öğrenmeleri gerekiyor.”
“Bu topraklardaki ürünlerimiz, su kaynaklarımız çok önemli”
Adıyaman’da hem tarım hem hayvancılık adına büyük destekler verildiğini belirten TBMM Milli Savunma Komisyon Başkanı Ahmet Aydın şunları söyledi;
“Türkiye Yüzyılı Tarımın Yüzyılı olacak diyoruz. Tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu herkes ifade ediyor ve dünya bunu yaşıyor. Adıyaman Tarımından bahsedecek olursak Bizler, Adıyaman tarımın geleceği için ne yapabiliriz? Sorusuna cevap arıyoruz. Tabi üretim kadar Pazar da çok önemli. Adıyaman pazarını bu çalıştayda masaya yatırmamız gerekiyor. Bu topraklardaki ürünlerimiz, su kaynaklarımız çok önemli. Sadece klasik yöntemlerle değil hububat, bahçecilik ve bir taraftan hayvancılık konusunda önemli atılımlar atmalıyız ki bu konuda büyük destekler verdik. Bu şehre uyan, katma değeri yüksek tarım ürünlerini destekleyeceğiz. Elbette su ve tarım çok önemli. Yapımına devam eden barajlarımızla topraklarımızın yüzde 80’i sulanacak. Çalıştayımızın sonunda inşallah kendimize bir yol haritası çizeceğiz ve elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.
“Bu dengeyi bozan tek canlı insandır”
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç; “Sera gazlarının fosil yakıtlarının, petrol ürünlerinin neden olduğu sera gazlarının kaynaklandığı şeklinde küresel ısınmadan bahsediliyor. Küresel ısınma ve tarım hayati bir konudur. Her şey bir denge üzere kurulduğu gibi tabiat ve doğa da bir denge üzerine kurulmuştur. Bu dengeyi bozan tek canlı ise maalesef insandır. Ama asıl gündem sudur. Su, insanoğlu için çok önemli. Dünyada 2 milyar insan temiz suya ulaşamıyor. Kadim kültürümüzde suyun ayrı bir önemi vardır. Suyumuza sahip çıkmak zorundayız. Bugün gerçekleştirilecek olan çalıştayın ülkemiz ve ilimiz adına bizlere önemli veriler göstereceğini ümit ediyor, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“Canlı Nesli ve Ekosistemler Büyük Tehdit Altında”
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut; “ Küresel ısınma ile ilgili güvenli sınırı belirlemeye çalışan bilim insanları, dünyanın kaldırabileceği ısı artışının en fazla 1,5-2 santigrat olduğunu ve ısınmaya paralel olarak bütünüyle yaşamı tehdit edecek nitelikte etkilerin ortaya çıkabileceğini bildirmektedirler. Sıcaklığın 1,5-2 santigrat üzerine çıkması durumunda ise; canlı nesillerin tükenmesi ve ekosistemlerin önemli ölçüde bozulması biçiminde ortaya çıkacağı gibi felaket öngörüleri de giderek konuşulmaktadır” dedi.
“Sulama barajları ile küresel ısınmadan en az etkilenen il biz olabiliriz”
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas; “ Adıyaman İlinin Tarımsal Potansiyeli her gün gittikçe artmaktadır. Badem, Trabzon hurması, nar, fıstık, nohut, mercimek üretimi gibi birçok üründe ilk sıralarda yer almaktayız. Kırsal kalkınma yatırımları ile tarıma dayalı sanayi ilimizde gittikçe gelişmektedir. İlimizde sulama barajlarının bitirilmesi ile belki de küresel ısınmadan en az etkilenen il biz olabiliriz. Tarımsal bitkilerin ilimizde üretimi artacaktır” dedi.
Haber: Rabia Kar/Şeriban Özçakmak
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.