sogbet islami sohbetler omegle tv türk sohbet cinsel sohbet dini chat ankara güneş enerjisi Penis Büyütme Ameliyatı Penis Enlargement Surgery Turkey Burun Estetiği Ankara Lazer Epilasyon Ankara Lazer Epilasyon Ankara Kürtaj Ankara Kızlık Zarı Dikimi Ankara Lazer Epilasyon Konya Cilt Bakımı Konya Kıl Dönmesi Tedavisi Ankara Hemoroid Tedavisi Ankara Meme Ultrasonu Ankara Radyolog Ankara Selülit Tedavisi Konya Göz Kapağı Estetiği Ankara juul iqos iluma

Dr.Tayfun Börta’dan Kurban Bayramı için sağlıklı et tüketimi uyarısı

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 02.06.2025 - 14:13, Güncelleme: 02.06.2025 - 14:13
 

Dr.Tayfun Börta’dan Kurban Bayramı için sağlıklı et tüketimi uyarısı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Tayfun Börta, Kurban Bayramı’nda doğru et tüketimi ve saklama koşulları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
“Kurban Eti Doğru Saklanmazsa Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir” Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, bilinçsizce yapıldığında sindirim problemleri ve kolesterol yükselmesine sebep olabilir. Dr. Tayfun Börta, kurban etinin doğru şekilde saklanması ve tüketilmesinin sağlıklı bir bayram geçirmek açısından kritik olduğunu vurguladı. Kesim Sonrası Dinlendirme Önemli Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Börta, kas liflerinin tam olarak gevşemediği için sert ve sindirimi zor olduğunu ifade etti. En az 10-12 saat buzdolabında bekletilen etin sindirimi kolaylaşırken, ideal kıvama ulaşması için 24 saatlik dinlendirme süresinin uygun olduğunu söyledi. “Yüksek Ateşte Pişirme Kanserojen Risk Taşıyor” Kurban etinin doğru pişirilmesi gerektiğini belirten Börta, yüksek ateşte uzun süre pişirmenin besin değerini azaltabileceğini ve kanserojen madde oluşumuna yol açabileceğini dile getirdi. Dengeli bir öğün için etin sebze, salata ve yoğurt ile tüketilmesi sindirimi destekleyerek sağlıklı beslenmeye katkı sağlar. “Et Hijyen Kurallarına Uygun Saklanmalı” Etin doğrudan oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Börta, bakteri üremesinin önlenmesi için kesim sonrası parçalanan etlerin önce soğutulması, ardından buzdolabı veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirtti. “Çiğ Et Yıkanmamalı” Çiğ etin yıkanmaması gerektiğini, aksi takdirde et yüzeyindeki bakterilerin mutfak yüzeyine yayılabileceğini hatırlatan Dr. Börta, eğer yıkanacaksa hemen pişirilmesi gerektiğini ekledi. Saklama koşullarına da değinen Dr. Börta, buzdolabında 1-3 gün, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabileceğini ancak ideal olanı ise ilk 1 hafta içinde tüketilmesi gerektiğini aktardı. Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme adına etin dengeli ve doğru tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Tayfun Börta, vatandaşların bu önerilere dikkat ederek hem mide-bağırsak sağlığını koruyabileceğini hem de bayramı daha keyifli geçirebileceğini ifade etti.  
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Tayfun Börta, Kurban Bayramı’nda doğru et tüketimi ve saklama koşulları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

“Kurban Eti Doğru Saklanmazsa Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir”

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi, bilinçsizce yapıldığında sindirim problemleri ve kolesterol yükselmesine sebep olabilir. Dr. Tayfun Börta, kurban etinin doğru şekilde saklanması ve tüketilmesinin sağlıklı bir bayram geçirmek açısından kritik olduğunu vurguladı.

Kesim Sonrası Dinlendirme Önemli

Yeni kesilmiş etin hemen tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Börta, kas liflerinin tam olarak gevşemediği için sert ve sindirimi zor olduğunu ifade etti. En az 10-12 saat buzdolabında bekletilen etin sindirimi kolaylaşırken, ideal kıvama ulaşması için 24 saatlik dinlendirme süresinin uygun olduğunu söyledi.

“Yüksek Ateşte Pişirme Kanserojen Risk Taşıyor”

Kurban etinin doğru pişirilmesi gerektiğini belirten Börta, yüksek ateşte uzun süre pişirmenin besin değerini azaltabileceğini ve kanserojen madde oluşumuna yol açabileceğini dile getirdi. Dengeli bir öğün için etin sebze, salata ve yoğurt ile tüketilmesi sindirimi destekleyerek sağlıklı beslenmeye katkı sağlar.

“Et Hijyen Kurallarına Uygun Saklanmalı”

Etin doğrudan oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Börta, bakteri üremesinin önlenmesi için kesim sonrası parçalanan etlerin önce soğutulması, ardından buzdolabı veya derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirtti.

“Çiğ Et Yıkanmamalı”

Çiğ etin yıkanmaması gerektiğini, aksi takdirde et yüzeyindeki bakterilerin mutfak yüzeyine yayılabileceğini hatırlatan Dr. Börta, eğer yıkanacaksa hemen pişirilmesi gerektiğini ekledi.

Saklama koşullarına da değinen Dr. Börta, buzdolabında 1-3 gün, derin dondurucuda ise 6 ay saklanabileceğini ancak ideal olanı ise ilk 1 hafta içinde tüketilmesi gerektiğini aktardı.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme adına etin dengeli ve doğru tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Tayfun Börta, vatandaşların bu önerilere dikkat ederek hem mide-bağırsak sağlığını koruyabileceğini hem de bayramı daha keyifli geçirebileceğini ifade etti.

 

Adıyaman HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gozdetv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.