Lösemi, bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin, anormal hücreye dönüşmesi ile lösemi hastalığı ortaya çıkar. Halk arasında "kan kanseri" olarak bilinir ve çoğunlukla 1-5 yaş arasında görülür. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. İlaçla tedavisi, 3 sene sürmektedir. Lösemi, önlenebilen bir hastalık olmakla birlikte tedavisi çok pahalı bir hastalıktır.
Ülkemizde, insanlarımızı lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavisi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve çocuklarımıza doğru yaklaşımı öğretmek amacıyla 2-8 Kasım tarihleri arasındaki hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak anılır.
Ne mi yapabiliriz?
Çok şey yapabiliriz...
İlk adımımız "farkındalık" olmalı mesela. Gür bir sesle, "Bu küçük bedenlerin büyük mücadelesinin farkındayız! " demeli ve fiiliyatlarımızla hissettirmeliyiz.
Löseminin tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri kan ve ilik naklidir. 18-55 yaş arasında, her sağlıklı olan birey kan ve ilik bağışında bulunabilir. Bağışladığımız ilik veya kan bir çocuğun hayatını kurtarabilir. Çok kısa ve de çok kolay olan bu bağış ile hayallerine uçmak isteyen nice çocuklara kanat olabiliriz.
Çoğunlukla çocukluk döneminde görülen bu hastalık, çocuğun ruhsal sağlığını büyük oranda etkilemektedir. Çocukta davranış değişiklikleri yaşanabilmektedir. Bunları yaşarken, o minik kalp en çok güvende olduğunu, ihtiyaçlarının karşılanabileceğini hissetmek istiyor. İlgi, şefkat, dinlenmek ve anlaşılmak istiyor. Ve de en evvelinde, sevgi istiyor. Zirâ denilmiştir ki: "Sevgi öyle güzel bir şeydir ki; verene mağrurluk vermez, alana mahcubiyet vermez. Bu yüzden sevgiyi bol bol vermek lazım." Sevgi demişken bir önemli noktaya değinmekte fayda var. Lösemili çocuklar etraflarındaki insanlardan, havadan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar ve buradan sonuçla löseminin bulaşıcı bir hastalık olmadığı söylenebilir. O zaman bir kez daha diyoruz ki: "Lösemi değil, sevgi bulaşır!"
"Beden almakla, ruh vermekle doyar..." düsturuyla, lösemili çocukların tedavisi, eğitimleri ve yaşamları için maddi destek vermek de mümkün. Bu noktada ülkemizde çeşitli kurumların yardım faaliyetlerine katkıda bulunabiliriz. LÖSEV bu kurumlardan bir tanesi. 8 Kasım 1998 yılında, Ankara'da kurulmuştur. Tüm Türkiye'deki lösemili ve kanserli çocuklara ücretsiz tedavi, eğitim ile maddi ve sosyal destek sağlayan bir vakıftır.
Ve daha sayılabilecek nice şey var yapabileceğimiz...
Zor değil farkında olmak ve de bunu hissettirmek,
Zor değil sevgimizi gösterebilmek,
Zor değil kan ve ilik bağışında bulunmak,
Zor değil bir onkoloji merkezine gidip o minik kalplerle vakit geçirmek,
...
LÖSEV Vakfı'nın sloganı ile o minik yüreklere sesleniyoruz:
"BİZ KAZANACAĞIZ!"
Umutlu olun her zaman, sizler birer kahramansınız! Mücadeleyi ve gücü anlatacak biz değil, sizlersiniz!