Cendere Köprüsü... Kahta ve Sincik'i birbirine bağlayan Romalıların yaptığı 2. en geniş kemerli köprü. Üzerinde yazılan tarihi anıta göre, İmparator Septimius Severus (193-211), karısı ve oğulları adına yaptırır. İlk halinde 4 korint sütun bulunduğu Kahta tarafındaki ikisinin Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisinin ise oğullarına adandığı biliniyor. Ama oğullardan Geta’ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla adlı kardeş tarafından yıktırılmıştır... Tarihi önemi üzerine daha söylenecek çok şey var elbette. Biz bu köprünün ilk ölüm haberini Geta ile öğreniyoruz o tozlu anıtından.
Tarih:18.06.2023, Süleyman Gerez (17)... Tarih:03.09.2023, Onur Narci (8)... Ve henüz saymadığımız nice isimler de, köprünün tarihine ölüm ile yazıldı. Biz alıştık mı bu haberlere? Alışıyor muyuz? Alışacak mıyız? Cevaplar muamma belki de, lâkin alışmış olmayı, alışıyor olmayı ve de alışacak olmayı istemiyoruz! Yitip giden gencecik hayatlar, çocuklar, canlar... Tarihi dokuyu iliklerimize kadar hissettiğimiz memleketimizde canımızın böylesine ani, böylesine kolay gitmesine alışmak istemiyoruz. Serinlemek için, can vermek istemiyoruz. Bir haftasonu ailemizle bir arada günümüzü geçirmek isterken, günü bir canın hayata veda edişine şahit olarak bitirmek istemiyoruz...
Bilinçlendirmekse, bilinçlendirilmeli.
Güvenlik önlemiyse, alınmalı.
Mesire alanıysa, olmalı.
Serinlemekse, her yaşa uygun havuzlar yapılmalı.
Kahta'ya, yüzyıllar boyu tarihi kalbi hâlâ atan bu memlekete ve de en evvelinde insana, insanımıza bazı şeyler çok görülmemeli. Cendere, yok olan canlara şahit olmamalı. Cendere, tarihin nefesini alıp veren diri canlara şahit olmalı.